مراجعین محترم ، لطفا پس از دریافت پیامک آماده بودن جواب بر روی تلفن همراه خود ابتدا بر روی آزمایشگاه مورد نظر خود کلیک فرمایید و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور مندرج در قبض آزمایشگاه جواب را دریافت نمایید.
در این مقاله شما را با انواع سرطان و عواملی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند آشنا میکنیم
در این مقاله قصد داریم در مورد سرطان و انواع سرطان صحبت کنیم و از نزدیک با انواع آزمایش تشخیص سرطان آشنا شویم. سرطان به رشد و تکثیر بیرویه و خارج از کنترل سلولهای بدن گفته میشود که در هر غده و اندامی میتواند اتفاق بیفتد. برای آشنایی بیشتر با انواع سرطان و آزمایش تشخیص سرطان، تا انتها ما را همراهی کنید.
سرطان در اثر تغییرات (جهش) در DNA درون سلولها ایجاد میشود. DNA درون یک سلول در تعداد زیادی ژن مجزا بسته بندی شده است که هرکدام شامل مجموعهای از دستورالعملها هستند که به سلول میگویند چه وظایفی را انجام دهد و همچنین چگونه رشد کرده و تقسیم شود. اشتباهات در دستورالعملها میتواند باعث شود که سلول عملکرد طبیعی خود را متوقف کرده و به سلول سرطانی تبدیل شود.
عواملی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند عبارتند از:
علائم و نشانههای ناشی از سرطان بسته به قسمتی از بدن که تحت تأثیر قرار گرفته متفاوت خواهد بود. برخی از علائم و نشانههای عمومی (نه بطور خاص) مرتبط با سرطان عبارتاند از:
حتما بخوانید : آزمایش ژنتیک چیست؟
سرطان انواع مختلفی دارد. چند مورد از انواع سرطانهای رایج و خطرناکی که با آنها روبرو هستیم، به شرح زیر هستند:
یکی از انواع سرطان، سرطان پوست است. سرطان پوست در اثر رشد غیرطبیعی سلولهای پوستی بهوجود میآید و اغلب برای افرادی که در معرض دائمی نور آفتاب قرار میگیرند، اتفاق میافتد. 3 دسته اصلی سرطان پوست به ترتیب زیر هستند:
هر 3 نوع سرطان پوست در اثر جهش در DNA سلولهای پوستی توسط اشعه ماورا بنفش خورشید رخ میدهند. این جهشها باعث رشد خارج از کنترل سلولهای پوستی شده و منجر به تشکیل تودههای سرطانی میشوند.
سرطان خون یا لوسمی، به ایجاد سلولهای سرطانی در بافتهای خونساز بدن از جمله مغز استخوان و سیستم لنفاوی گفته میشود. سرطان خون انواع مختلفی دارد و عمدتاً گلبولهای سفید خون را درگیر میکند. بدن افراد مبتلا به سرطان خون، گلبولهای سفیدی تولید میکند که غیرطبیعی بوده و عملکرد صحیحی ندارند.
یکی دیگر از انواع سرطان، سرطان معده است. سرطان معده در اثر رشد و تکثیر غیرطبیعی سلولهای معده به وجود میآید و با رشد سلولهای سرطانی در پوشش داخلی معده آغاز میشود. این سرطان از انواع سرطانهای نادر است و تشخیص بسیار مشکلی نیز دارد. سرطان معده هیچ علائم اولیهای ندارد و تا هنگامی که به سایر قسمتهای بدن سرایت نکند، قابل تشخیص نیست.
حتما بخوانید : سرطان سینه
سرطان سینه یا سرطان پستان نوع دیگری از انواع سرطان است که در پستان اتفاق میافتد. رشد و تکثیر بیش از حد سلولهای پستان، منجر به تشکیل سرطان سینه خواهد شد که درصد زیادی از تومورهای سینه خوش خیم هستند.
سرطان روده نوع دیگری از انواع سرطانهای رایج است که به ۲ دسته سرطان روده بزرگ و سرطان روده کوچک تقسیم میشود. سرطان روده حاصل رشد و تکثیر بیرویه سلولهای پوششی روده است که منجر به تشکیل توده میشوند. سرطان روده بزرگ یا کولورکتال در مراحل تشکیل اولیه هیچ علائمی ندارد. سرطان روده کوچک بسیار نادر می باشد.
سرطان دهانه رحم یکی دیگر از انواع سرطان حاضر در لیست سرطانهای رایج است. این سرطان زمانی شکل میگیرد که سلولهای دهانه رحم حالت عادی خود را از دست داده و شروع به رشد و تکثیر سریع میکنند. دهانه رحم بخشی از بدن بانوان است که بین واژن و رحم قرار میگیرد و عدم تشخیص بهموقع آن، تهدیدکننده زندگی شخص خواهد بود. سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه علائمی ندارد و با انجام آزمایش پاپ اسمیر می توان آن را تشخیص داد و به موقع درمان انجام شود. از آنجاییکه سرطان رحم به غدد لنفاوی، کبد، ریهها و استخوانها سرایت میکند، علائم سرطان پیشرفته (متاستاز) دهانه رحم به شرح زیر خواهند بود:
حتما بخوانید : سرطان دهانه رحم چیست؟
سرطان پروستات از غده پروستات آغاز شده و از طریق غدد لنفاوی، به دیگر بخشهای بدن سرایت میکند.
برخی از علائم سرطان پروستات:
سرطان ریه یکی دیگر از انواع سرطان است که از اکثراً ریهها شروع میشود. این سرطان گاهی اوقات در اثر انتشار سرطان از بافتهای مجاور به وجود میآید. اگر تقسیم و رشد سلولهای ریه و بافتهای مجاور از کنترل خارج شوند، سرطان ریه شکل خواهد گرفت.
۲ نوع اصلی سرطان ریه به صورت زیر است:
سرطان بیضه به طور مشخص در بیضهها رخ میدهد و معمولاً فقط یک بیضه را درگیر میکند. سرطان بیضه جزو انواع سرطانهای نادر بوده و قابل درمان است. در طور کلی، دو نوع سرطان بیضه وجود دارد:
علائم سرطان بیضه
علت اصلی ایجاد سرطان بیضه هنوز ناشناخته است.
این نوع از انواع سرطان زمانی اتفاق میافتد که سلولهای کبد با سرعت غیرطبیعی شروع به رشد و تکثیر میکنند. سرطان کبد در مراحل اولیه و تا زمانی که سرطان وارد مراحل پیشرفته (متاستاز) نشده باشد، علائمی نخواهد داشت. سرطان کبد در ۴ مرحله زیر اتفاق میافتد:
علت دقیق سرطان کبد ناشناخته است؛ اما آسیب و اسکار کبد (سیروز)، هپاتیت مزمن B و ویروس هپاتیت C خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد. برخی دیگر از عوامل زمینه ساز سرطان کبد به شرح زیر است:
سرطان استخوان نوع دیگری از انواع سرطان است که در اثر تشکیل تومور یا توده غیرمعمول در بافت استخوان ایجاد شود. انواع سرطان استخوان به شرح زیر هستند:
علل اصلی بروز سرطان استخوان
چند آزمایش تشخیص سرطان به شرح زیر هستند:
حتما بخوانید : معرفی و خدمات آزمایشگاه ژنتیک
به نظرتان چند درصد از سرطانها با ژنتیک افراد در ارتباط هستند و از والدین به فرزندان به ارث میرسند؟ با توجه به آخرین تحقیقات صورت گرفته در زمینه نقض نتیک در ابتلا به سرطان، جهش های ژنتیکی در بروز اکثر قریب به اتفاق سرطانهای انسان نقش دارند.
جهش های ژنتیکی خود به دو نوع تقسیم میشوند:
بیشتر سرطانها در اثر جهشهای ژنتیکی گروه دوم اتفاق میافتند؛ اما در این بین، ۵ الی ۱۰ درصد سرطانها در اثر جهشهای ژنتیکی رخ میدهند که فرزندان از والدین خود به ارث بردهاند. با توجه به این موضوع، انجام دادن تستهای ژنتیک برای تشخیص سرطان در برخی از افراد واجب و ضروری به نظر میرسد. انجام آزمایشات ژنتیکی به شناسایی افرادی که حامل این ژنهای جهش یافته هستند، کمک میکند؛ اما کدام دسته از افراد باید به دنبال انجام تستهای ژنتیک برای تشخیص سرطان باشند؟
تستهای ژنتیکی به مجموعهای از آزمایشها و غربالگریهایی گفته میشود که به منظور شناسایی ژنهای مخرب و معیوب در بدن فرد انجام میشود. ژنهای معیوب و مخرب همان ژنهای جهش یافتهای هستند که از والدین به ارث رسیدهاند و زمینه را برای بروز انواع سرطان مهیا میکنند. کرموزومها، پروتئینها و ژنهای فرد در طی این تستها مورد بررسی دقیق قرار میگیرند.
ژنهایی که جهش یافتهاند ممکن است بیخطر بوده یا تغییرات ملموس و قابل توجهی را در بدن فرد ایجاد نکنند؛ اما برخی از آنخها خطرناک هستند و ممکن است منجر به بروز بیماریهای خاص و سرطان شوند. بیش از ۵۰ مورد سرطان ارثی تا کنون شناخته شدهاند. برخی از این سرطانها به شرح زیر هستند:
انجام تستهای ژنتیک نتایج مفید زیر را به دنبال دارد:
مشاوره ژنتیک نقشی تعیین کننده در تشخیص سرطان و برنامه درمانی فرد ایفا میکند. قبل از انجام تستها و آزمایشهای ژنتیکی، بهتر است با یک متخصص ژنتیک مشورت کنید. مشاوره ژنتیک تمام سوابق پزشکی فرد و اقوام درجه یک وی را بررسی میکند و میزان خطر ابتلا به سرطان و محدودیتهایی که فرد در انجام تستهای ژنتیکی با آن روبرو است را مشخص میکند. گرفتن مشاوره ژنتیکی از یک متخصص، علاوهبر خود فرد، به اعضای خانواده نیز کمک کرده و دید بهتری از وضعیت سلامتی خانواده ارائه میدهد.
حتما بخوانید : مشاوره ژنتیک چیست؟
در این مقاله در مورد سرطان و آزمایش تشخیص سرطان صحبت کردیم و تا حدودی با علل و علائم انواع سرطان آشنا شدیم. مرکز مشاوره و آزمایشگاه ژنتیک غدیرخم یکی از مراکز گروه رهسا می باشد که با کادر علمی مجرب در زمینه تشخیص انواع سرطان و مشاوره ژنتیک برای جلوگیری از وقوع مجدد سرطان در خانواده، آماده ارائه خدمات می باشد. انجام مشاوره ژنتیک برای ارائه اطلاعات درباره علت انتخاب آزمایش و تفسیر نتایج آن از اهمیت بالایی برخوردار است. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 79227 تماس حاصل فرمایید. همکاران ما در آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک غدیرخم آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشند.
مطالب بخش مقاله و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅
برای دانلود این مقاله کلیک کنید