نمادی از سرطان سینه

سرطان سینه

اشتراک گذاری: لگوی پیام رسان تلگرام لگوی پیام رسان واتساپ لگوی شبکه اجتماعی توئیتر لگوی شبکه اجتماعی فیسبوک لگوی شبکه اجتماعی pinterest لگوی شبکه اجتماعی لینکدین

منبع انتشار : دپارتمان علمی گروه پاتوبیولوژی رهسا

سرطان پستان ناشی از رشد خارج از قاعده سلول های غیرطبیعی در پستان است. در هر...

 

 به انگلیسیBreast cancer   : به نوعی سرطان گفته می ‌شود که از بافت پستان آغاز می‌شود. سایر علائم سرطان پستان می‌تواند یک توده در پستان، تغییر شکل پستان، گودی پوست، ترشح مایع از نوک پستان، یا پوسته شدن قسمتی از پوست باشد. در افرادی که بیماری در اندام‌های دیگر آن‌ها گسترش پیدا کرده باشد، این علائم می‌توانند درد استخوان، غدد لنفاوی متورم، تنگی نفس، یا یرقان باشد. نوع نادری از سرطان پستان به نام سرطان پستان التهابی، به ندرت موجب یک توده مجزا می‌شود. در عوض ممکن است پوست پستان ضخیم، قرمز یا مانند پوست پرتقال دچار حفره گردد. همچنین ممکن است در آن ناحیه گرمی، درد یا برجستگی‌های جوش مانند مشاهده گردد.

عوامل خطر ابتلاء به سرطان پستان عبارتند از :

  • مرض چاقی
  • عدم فعالیت فیزیکی و ورزش
  • نوشیدنی‌های الکلی
  • درمان جایگزینی هورمون در طول یائسگی
  • پرتوهای یونی
  • اولین قاعدگی در سنین پایین

 دلیل حدود ۵ تا ۱۰٪ موارد ابتلاء به این بیماری ژن‌هایی هستند که از والدین فرد به ارث رسیده‌اند، از جملهBRCA1  وBRCA2 . معمولاً سرطان پستان در سلول‌های دیواره مجاری شیر و لوبول‌ها که تأمین‌ کننده شیر مجاری هستند، ایجاد می‌شود. به سرطان‌هایی که از این مجاری شروع می‌شوند، کارسینوم داکتال پستان گفته می‌شود، در حالیکه سرطان‌های ایجاد شده از لوبول‌ها با نام سرطان لوبولار شناخته شده‌اند. به علاوه، بیش از ۱۸ زیر- نوع سرطان پستان وجود دارد. برخی از سرطان‌ها از ضایعات پیش- تهاجمی از قبیل کارسینوم مجرایی درجا ایجاد می‌شوند. تشخیص سرطان پستان با انجام یک نمونه‌ برداری از توده مربوط تأیید می‌شود.پس از تشخیص سرطان، آزمایش‌های بیشتری انجام می‌شوند تا مشخص شود که آیا سرطان به قسمت‌های دیگر بدن نیز سرایت کرده‌ است یا خیر و چه درمان‌هایی ممکن است نسبت به بیماری واکنش نشان دهند. برای پیشگیری از ابتلاء به سرطان پستان در افرادی که احتمال ابتلاء در آن‌ها بالا است، ممکن است از داروهای تاموکسیفن یا رالوکسیفن استفاده شود، برداشتن هر دو پستان از طریق جراحی یک اقدام پیشگیرانه مفید در برخی از زنان پر خطر است. برای افرادی که ابتلاء به سرطان در آن‌ها تشخیص داده شده‌است، می‌توان از تعدادی از درمان‌ها استفاده کرد، از قبیل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و درمان هدفمند. انواع جراحی عبارت است از عمل جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی. ممکن است در عمل جراحی یا در یک تاریخ دیگر عمل بازسازی پستان انجام شود. در افرادی که سرطان در سایر قسمت‌های بدن آن‌ها گسترش یافته‌ است، درمان‌ها عمدتاً به منظور بهبود کیفیت زندگی و راحتی فرد انجام می‌گیرند. نتایج سرطان پستان بسته به نوع سرطان، میزان بیماری، و سن فرد متغیر است. نرخ بقا در کشورهای توسعه‌ یافته بالا است، به گونه‌ای که ۸۰٪ و ۹۰٪ از افراد در انگلستان و آمریکا حداقل ۵ سال زنده هستند. نرخ بقا در کشورهای در حال توسعه پایین‌ تر است. در سراسر دنیا، سرطان پستان مهم‌ ترین نوع سرطان در زنان است، و ۲۵٪ از تمام موارد سرطان را به خود اختصاص می‌ دهد.

 

سرطان سینه چیست و چگونه آغاز می شود؟

سرطان پستان ناشی از رشد خارج از قاعده سلول های غیرطبیعی در پستان است. در هر دو نوع تومورهای خوش خیم و بدخیم، رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود، در تومورهای بدخیم این رشد به صورت غیر قابل مهار ادامه می یابد تا حدی که در صورت عدم درمان، تمامی قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و از کار می اندازد. شایع ترین نوع سرطان پستان، سرطان از منشاء مجاری شیری است و از آنجا که این نوع بافت بیشتر در یک چهارم بالایی و خارجی پستان وجود دارد،  در حدود نیمی از سرطان های پستان در ربع فوقانی و خارجی آن یافت می شوند.

 

enlightenedحتما بخوانید : سرطان چیست؟ 

 

 تومورهای خوش خیم و بدخیم چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

باید گفت که در تمام تومورها رشد سریع و زیاد سلول ها وجود دارد. خواه این تومور خوش خیم باشد یا بدخیم. آنچه حائز اهمیت است و تفاوت اصلی این دو نوع تومور را سبب می شود این است که روند زیاد شدن سلول ها در تومورهای خوش خیم در مرحله مشخصی متوقف می شود ولی در تومورهای بدخیم به صورت غیرقابل مهار ادامه می یابد. این رشد سلولی در تومورهای بدخیم که همان سرطان است تا حدی ادامه می یابد که در صورت عدم درمان تمامی قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار داده و از کار می اندازد. این در حالی است که این اتفاق، هرگز در تومورهای خوش خیم  نمی افتد. سرطان پستان، شایعترین سرطانی است که خانم ها به آن مبتلا می شوند. در کشورهای غربی این بیماری بیشتر در سنین بالای 50 سال دیده می شود ولی در کشور ما بیماران جوان تر هستند و در بسیاری از موارد به علت عدم آگاهی از علائم بیماری در مراحل پیشرفته تری مراجعه می کنند. هر چقدر سرطان پستان زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسان تر و موفقیت آمیز تر است. به همین دلیل لازم است بانوان جهت حفظ سلامت خود، حقایقی را در مورد این بیماری بدانند.

عوامل دخیل در ابتلا به سرطان سینه چیست؟

  • مهمترین عواملی که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می شوند عبارتند از :
  • سابقه فامیلی ابتلا به سرطان پستان، بخصوص در مادر، خواهر یا دختر
  • سابقه سرطان پستان در خود فرد
  • سن اولین زایمان بیشتر از 35 سال
  • نازایی
  • بلوغ زودرس
  • یائسگی دیررس
  • چاقی پس از یائسگی
  • مصرف زیاد چربی حیوانی در رژیم غذایی
  • سابقه تابش اشعه زیاد به قفسه سینه
  • برخی از بیماریهای خوش خیم پستان
  • البته باید تاکید کرد که وجود یک یا تمام این شرایط در هر فرد به معنای ابتلای قطعی وی به این بیماری نیست و این عوامل صرفا" احتمال ابتلا را افزایش می دهند

 

علائم و نشانه های سرطان سینه

 توده یا تومور پستان 

توده های مشکوک به سرطان در لمس به صورت سفت یا سخت، گاه غیرمتحرک و با چسبندگی به اطراف لمس می شوند. همان گونه که قبلاً گفته شد، اغلب این توده ها منفرد و بدون درد هستند. باید توجه داشت که قضاوت در مورد خوش خیم یا بدخیم بودن توده، بعهده پزشک معالج بوده و پس از بررسی های دقیق مقدور خواهد بود.

ترشح از نوک پستان 

ترشحات پستان می توانند به رنگ های مختلف مشاهده شوند ( سفید، قهوه ای، آبی، خاکستری، قرمز، سبز و یا بدون رنگ). ترشح ناشی از سرطان پستان معمولاً خون واضح و یا خونابه ای یا در برخی از موارد بی رنگ می باشد. ترشح خونی یا آبکی که خودبخودی بوده و از یک پستان و از یک مجرا خارج شود، یا همراه با غده ای در پستان باشد، شک به سرطان را افزایش می دهد.

تغییرات پوست پستان

این تغییرات به صورت فرورفتگی و یا کشیدگی پوست پستان بروز می کنند. فرورفتگی پوست پستان ممکن است بطور ثابت و مشخص وجود داشته باشد و یا در حالات خاصی از معاینه پستان دیده شود. کشیدگی پوست، اگر چه علامتی مهم است ولی یافته قطعی دال بر سرطان نیست و گاهی به دنبال بیماری های خوش خیم پستان نیز دیده می شود.

تغییرات نوک پستان

در بعضی افراد فرورفتگی نوک پستان ممکن است بعد از شیردهی یا پس از دوران بلوغ ایجاد شود که معمولاً به طور خود به خودی و یا با دستکاری خود فرد به حالت اول برمی گردد. در حالیکه در سرطان، این فرورفتگی حالت ثابت دارد و با معاینه دقیق پستان ممکن است وجود غده ای در زیر نوک و هاله پستان مشخص شود. قرمزی و خارش نوک پستان همراه با پوسته پوسته شدن و ترک خوردن آن، می تواند علامت نوعی از سرطان پستان به نام پاژه باشد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.

بزرگی غدد لنفاوی زیر بغل 

آنچه از اهمیت ویژه ای برخوردار است این موضوع است که بزرگی غدد لنفاوی زیربغل می تواند به دلیل ضایعات خوش خیم و حتی  التهاب ها و ضربه به ناحیه دست و یا پستان باشد. بنابراین اگرچه این علامت بیمار را به سمت بررسی های بیشتر هدایت می کند ولی باید دانست که این حالت از ابتدا نگران کننده نیست.

تغییر اندازه پستان

گاهی اوقات به علت بزرگی بیش از حد یک تومور و یا التهاب قابل توجه دور تومورهای کوچکتر، پستان در یک طرف، بطور واضحی بزرگتر از طرف مقابل می شود. البته اندازه ی دو پستان در افراد سالم نیز کاملاً مشابه نیست ولی بزرگی یک پستان نسبت به طرف دیگر که اخیراً ایجاد شده است، باید مورد توجه قرار گیرد و با انجام معاینه از عدم وجود توده و سلامت پستان مطمئن شد. گاهی هم تومورهای خوش خیم و نیز ضربه به پستان، خونریزی و یا التهاب ناشی از تجمع شیر در پستان ( بویژه در خانم های باردار و شیرده) و کیست های بزرگ، باعث این عدم تقارن می شوند که با معاینه و استفاده از روش های تشخیصی، می توان نوع آنها را تعیین نمود. با وجود آنکه نمی توان از ایجاد سرطان پستان جلوگیری کرد ولی با تشخیص زودرس و به موقع آن، شانس بیشتری برای درمان موفقیت آمیز این بیماری وجود دارد.

سه روش شناخته شده برای تشخیص زودرس سرطان سینه وجود دارد که عبارتند از:

  • خودآزمایی پستان
  • معاینه پستان توسط پزشک
  •  ماموگرافی، سونوگرافی و دیگر روش های تصویربرداری

درمان های مختلفی برای سرطان سینه وجود دارد و درمان در هر مرحله از سرطان وجود دارد. اکثر مردم نیاز به ترکیب دو یا چند درمان دارند.پس از تشخیص، پزشک شما درجه سرطان را تعیین می کند. سپس آنها تصمیم می گیرند بهترین گزینه های درمان را بر اساس مرحله شما و سایر عوامل، مانند سن، سابقه خانوادگی، وضعیت جهش ژنتیکی و تاریخچه پزشکی شخصی تعیین کنند. درمان سرطان سینه اولیه ممکن است برای سرطان پستان پیشرفته موثر نباشد. مراحل سرطان سینه از 0 تا 4 است. عوامل مختلف مرحله را تعیین می کنند، از جمله:

  • اندازه تومور
  • تعداد گره های لنفاوی تحت تاثیر قرار گرفته است
  • آیا سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است؟

پزشکان از آزمایش های مختلف برای سرطان سینه استفاده می کنند. آزمایش های تصویربرداری شامل سی تی اسکن، MRI، سونوگرافی، اشعه ایکس و  PET است.این می تواند به پزشک کمک کند تا محل سرطان را محدود کند، اندازه تومور را محاسبه و تعیین کند که آیا سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است یا خیر. اگر یک آزمایش تصویربرداری توده ای را در قسمت دیگری از بدن نشان می دهد، پزشک شما می تواند بیوپسی را انجام دهد تا ببینید آیا توده بدخیم است یا خوش خیم. معاینه فیزیکی و آزمایش خون همچنین می تواند در تنظیم وضعیت کمک کند.

روش های درمان سرطان سینه

  • جراحی
  • شیمی درمانی
  • پرتودرمانی
  • درمان هدفمند و هورمون درمانی

پزشک معالج بر اساس نوع تومور، گسترش، شرایط بیمار و .... یک پروتکل درمانی را برای بیمار تعریف می نماید.

 

ایمونوتراپی 

ایمونوتراپی یک گزینه درمان نسبتا جدید است و در حالیکهFDA هنوز برای سرطان سینه تایید نکرده است، این یک درمان امیدوار کننده است. مطالعات پیشین و بالینی متعددی وجود دارد که نشان می دهد می تواند نتایج بالینی را برای افراد مبتلا به سرطان پستان بهبود بخشد. ایمونوتراپی دارای عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمی درمانی است و به احتمال زیاد باعث ایجاد مقاومت می شود. ایمونوتراپی با افزایش دفاعی طبیعی بدن برای مبارزه با سرطان کار می کند. پمبرولوزومام یک مهار کننده بازرسی ایمنی است. این نوع از ایمونوتراپی است که ممکن است در درمان سرطان متاستاتیک سینه مفید باشد. این روش با مسدود کردن آنتی بادی های خاصی که برای سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان عمل می کنند، به بدن اجازه می دهد تا با کارآیی بیشتری مبارزه کند. یک مطالعه نشان داد که 37.5 درصد از بیماران مبتلا به سرطان سینه از درمان بهره مند شدند.

 

عوامل موثر بر درمان سرطان سینه

در حالیکه مرحله سرطان سینه با گزینه های درمان زیادی دارد، عوامل دیگری نیز می توانند بر گزینه های درمان تاثیر بگذارند.

سن

سرطان سینه در زنان بالای 40 سال معمولا بدتر است زیرا سرطان سینه در زنان جوانتر تشدید می شود. تعادل تصویر بدن با کاهش خطر درک شده ممکن است در تصمیم گیری بین لامپکتومی و ماستکتومی نقش داشته باشد. علاوه بر عمل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی، چندین سال درمان هورمونی برای سرطان های سینه مثبت هورمون اغلب برای زنان جوان توصیه می شود. این می تواند به جلوگیری از عود یا گسترش سرطان سینه کمک کند. برای زنان قبل از یائسگی، سرکوب تخمدانها علاوه بر هورمون درمانی توصیه می شود. جراحی سرطان سینه معمولا برای زنان باردار ایمن است، اما پزشکان ممکن است شیمی درمانی را تا سه ماهه دوم بارداری یا سه ماهه سوم بارداری ندیده بگیرند. هورمون درمانی و پرتودرمانی ممکن است به نوزاد نارس آسیب برساند و در دوران بارداری توصیه نمی شود.

رشد تومور

درمان همچنین به سرعت رشد و گسترش سرطان بستگی دارد. اگر شما فرم سرطانی سرطان سینه دارید، پزشک ممکن است یک رویکرد تهاجمی تر مانند عمل جراحی و ترکیبی از درمانهای دیگر را توصیه کند.

وضعیت جهش ژنتیکی و سابقه خانوادگی

درمان سرطان سینه ممکن است تا حدودی وابسته به داشتن یک سابقه سرطان سینه یا آزمایش مثبت برای یک ژن است که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. زنان با این عوامل می توانند یک گزینه پیشگیرانه جراحی را انتخاب کنند، مانند یک ماستکتومی دو طرفه.

 

 

 

مطالب بخش مقالات و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان و تجویز دارو دانست. گروه پاتوبیولوژی رهسا در این زمینه هیچ گونه مسئولیتی را بر عهده نخواهد گرفت.

 

 

با ما در مسیر سلامتی گام بردارید

 

 

برای دانلود این مقاله کلیک کنید