اشتراک گذاری:

تصویری از یک رگ بدن که چربی در آن تجمع کرده و جریان خون را محدود کرده

 

 Cholesterol

آزمایش کلسترول

 

یافته های طبیعی

بزرگسالان / کهنسالان : 5/20 mmo1/L > یا 200 mg/dl >

کودکان : 120 _ 200 mg/dl

اطفال : 70 _ 175 mg/dl

نوزادان : 53 _ 135 mg/dl

 

کاربرد

به منظور تعیین احتمال خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب (CHD) انجام می شود. همچنین این آزمایش برای ارزیابی هیپرلیپیدمی نیز به کار می رود.

 

شرح آزمایش

کلسترول مهمترین چربی است که در ارتباط با بیماری عروقی آرتریواسکلروز می باشد. با این حال کلسترول برای تولید استروئید ها ، هورمون های جنسی ، اسیدهای صفراوی و غشاهای سلولی مورد نیاز است. منشا بیشتر کلسترول مصرفی ما ، غذاهای حیوانی می باشد. کبد ، کلسترول را به شکل آزاد آن تبدیل می کند. سپس کلسترول توسط لیپوپروتئین ها در جریان خون حمل می شود. نزدیک 75% کلسترول به لیپوپروتئین های با چگالی کم ( LDL ) و 25% به لیپوپروتئین های با چگالی بالا ( HDL ) متصل است. بنابر این کلسترول جز اصلی تشکیل دهنده LDL است ولی تنها بخش اندکی از HDL و لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم ( VLDL ) را تشکیل می دهد. LDL بیشترین رابطه ی مستقیم را با افزایش خطر CHD دارد.

هدف از این آزمایش شناسایی بیماران در معرض خطر بیماری قلبی آرتریواسکلروزی است. آزمایش کلسترول معمولا بخش از آزمایش مجموعه چربی ها می باشد که لیپوپروتئین ها و تری گلیسرید ها را نیز شامل می گردد ؛ زیرا کلسترول به تنهایی شاخص دقیقی برای پیش بینی بیماری قلبی نمی باشد. همپوشانی زیادی میان سطح  "طبیعی" و "در معرض خطر" وجود دارد. مقادیر "طبیعی" را از افرادی به دست آورند که فاقد نشانه های آشکار CHD بوده اند. اما چنین روشی از دقت کافی برخوردار نمی باشد ، زیرا این بیماران ممکن است دچار CHD پره کلینیکی باشند و از این رو نمی توانند بازتابی واقع از جمعیت بدون "احتمال خطر" محسوب گردند.

سطح کلسترول دستخوش تغییرات زیادی می گردد. مقادیر کلسترول در یک فرد ممکن است از روزی به روز دیگر 15% تغییر نماید. حتی مقدار آن در یک روز نیز ممکن است 8% تغییر کند. تغییر وضعیت بدن نیز بر سطح کلسترول نیز تاثیر می گذارد. سطح آن در حالت خوابیده ممکن است 15% کاهش یابد. بنابر این سطح کلسترول در بیماران بستری نسبت به بیماران سرپایی پایین تر است. به علت اینگونه تغییرات شدید ، نتایج بالا را باید با تکرار آزمایش مورد تایید قرار داد. سپس میانگین دو نتیجه را به دست می آورند تا سطح دقیق کلسترول جهت بررسی احتمال خطر تعیین گردد.

وجود کبد برای سوخت و ساز محصولات کلسترول رژیم غذایی ضروری است. از این رو اگر سطح کلسترول کمتر از حد طبیعی باشد نشانه بیماری شدید کبدی است. به علاوه منبع اصلی کلسترول بدن رژیم غذایی است ، بنابراین سوء تغذیه نیز با کاهش سطح کلسترول همراه می باشد. یرخی بیماری ها می توانند بر سطح کلسترول تاثیر بگذارند. به عنوان مثال سطح کلسترول در مبتلایان به انفارکتوس حاد میوکارد (AMI) به مدت 8 _ 6 هفته ممکن است تا 5% کاهش یابد.

 

عوامل تداخل کننده

بارداری معمولا با افزایش سطح کلسترول همراه است.

اووفورکتومی و دوران پس از یائسگی با افزایش سطح همراه است.

وضعیت خوابیده موجب کاهش سطح می گردد.

 

حتما بخوانید : بیماری قلبی عروقی 

 

داروهای افزاینده

هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک – استروئید های آنابولیک – عوامل بلوکه کننده بتا – آدرنرژیک – کورتیکو استروئید ها – اپی نفرین – ضد بارداری های خوراکی – فنی توئین – سولفونامید ها – دیورتیک های تیازیدی – سیکلوسپورین – ویتامین D

 

داروهای کاهنده

آلوپورینول – آندروژن ها – داروهای متصل شونده به نمک های صفراوی – کاپتوپریل – کلر پروپامید – کلوفیبرات – کلشی سین – کولستیپول – اریترومایسین – ایزونیازید – لیوتیرونین – استاتین ها – مهار کننده های منوآمین اکسیداز – نیاسین و نیترات ها

 

 

حتما بخوانید : درباره سکته قلبی و علائم و درمان آن بیشتر بدانیم

 

روش کار و مراقبت از بیمار

ناشتایی : دارد

لوله ی معمول خون : قرمز

 

افزایش سطح

  • هیپرکلسترولمی فامیلی
  • هیپرلیپیدمی فامیلی : کمبود آنزیم متابولیسم چربی موجب افزایش سطح کلسترول می گردد.
  • این موارد با افزایش سطح همراه اند : هیپوتیروئیدی – دیابت قندی کنترل نشده – سندرم نفروتیک – بارداری – رژیم سرشار از کلسترول – گزانتو ماتوز – افزایش فشار خون – انفارکتوس میوکارد – آترواسکلروز – سیروز صفراوی – انسداد صفراوی خارج کبدی – استرس و سندرم نفروتیک : پاتوفیزیولوژی ارتباط کلسترول با این بیماری ها به خوبی مشخص نشده است و تنها مشاهدات ، ارتباط های فوق را نشان داده اند.

 

حتما بخوانید : آنژیوپلاستی چیست ؟ 

 

کاهش سطح

  • سوء جذب
  • سوء تغذیه
  • سرطان پیشرفته : بیشتر کلسترول از چربی مصرفی در رژیم غذایی ساخته می شود. اگر مصرف آن در رژیم غذایی کاهش یابد ، چربی و به دنبال آن سطح کلسترول نیز کاهش می یابد.
  • کاهش سطح کلسترول در ارتباط با هیپر تیروئیدی – داروهای کاهنده کلسترول – کم خونی پرنیسیوز – کم خونی همولیتیک – سپسیس / استرس – بیماری کبدی – انفارکتوس میوکارد 

 

سایر آزمایش های مربوط


 

✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

 

© 2017 تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به آزمایشگاه گروه رهسا می باشد. | طراحی و اجرا توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار