از علائم بارز كرونا ba.5 میتوان به موارد زیر اشاره کرد: گلو درد...
پس از ظهور گونه جدید امیکرون (Omicron) در سال 1400، فروردین ماه 1401 بود که سازمان بهداشت جهانی خبر از شیوع سویه های جدید آن یعنی BA4 و BA5 را در آفریقای جنوبی داد. ازآنجاییکه قدرت سرایت کرونای امیکرون جدید نسبت به گونههای قبلی و حتی سویههای BA1 و BA2 امیکرون بسیار بالاتر است، توانست در عرض 2 ماه باعث ایجاد یک پیک جدید و افزایش میزان ابتلا و مرگ شود.
اگرچه برخی از مطالعات نشان دادهاند که کرونا ba5 خطرناک تر از واریانتهای قبلی است زیرا یک سویه بسیار عفونی است و خاصیت واکسن گریزی دارد، اما مطالعات دیگر خلاف این مساله را نشان میدهند. چرا که معتقدند با سه دوره واکسیناسیون سطح ایمنی جامعه قابل قبول است. از طرفی، به نظر میرسد افرادی که به امیکرون های BA1 و BA2 مبتلا شدهاند، یک درجه محافظتی نسبت به کرونا BA5 دارند. در ادامه به جزئیات بیشتری از کرونا ba5 علائم، قدرت انتقال کرونای BA.5، مدت زمان قرنطینه سویه جدید کرونا امیکرون و نحوه مقابله با کرونا جدید امیکرون اشاره خواهیم کرد.
علائم کرونا BA5 چیست؟
از علائم بارز كرونا ba.5 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
گلودرد
-
تب
-
آبریزش بینی
-
خستگی
-
دردهای عضلانی
-
سردرد
-
تعریق شبانه
-
درد گوش
پزشکان متوجه شدهاند که در بعضی از بیماران از دست دادن حس چشایی یا بویایی و مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال نیز جز علائم کرونا جدید امیکرون هستند. یکی از دلایلی که در زمان شیوع کرونا BA.5 درگیری ریوی کمتری مشاهده میشود، واکسیناسیون بخش زیادی از جامعه است. بههمیندلیل در افرادی که اصلا واکسینه نشدهاند، علاوه بر درگیری ریوی احتمال مرگ نیز بالاست. در این شرایط، توصیه می کنیم که به محض بروز علائم کرونا BA5 با پزشک متخصص مشورت کنید.
نحوه پیشگیری از ابتلا به کرونا BA.5
تحقیقات اخیر اپیدمیولوژی در دانشگاه واشنگتن نشان داد، افرادی که چندین بار به کووید-19 آلوده میشوند، بیشتر در معرض خطر درگیری با عوارض طولانی مدت آن مانند ریزش مو، خستگی مزمن و کاهش قدرت حافظه و تمرکز مغز هستند. به همین دلیل توصیه میشود برای پیشگیری از ابتلا به کرونا BA5 هم چنان ماسک بزنید، فاصله اجتماعی را رعایت کنید، دست های خود را با آب و صابون بشویید و در اولین فرصت برای تزریق دز چهارم واکسن اقدام کنید.
اغلب مطالعات روی اثربخش بودن واکسن در کرونا جدید تاکید دارند. زیرا معتقد هستند که دوز آنتی بادی القاشده توسط واکسن بعد از گذشت 4 تا 6 ماه کاهش مییابد و نیاز است تا با تزریق مجدد واکسن سلولهای ایمنی خاطره فعال شوند.
نحوه تشخیص کرونا BA5
علاوه بر توجه به علائم نوع جدید کرونا امیکرون، می توانید تست پی سی آر کرونا (PCR) نیز انجام دهید. توجه داشته باشید آزمایش PCR کووید برای گونه BA5 نیز قابل انجام است و سویه جدید را شناسایی می کند. معمولا هم زمان با شیوع سویه جدید، کیتهای تشخیصی آزمایش پی سی آر نیز به روز میشوند. درصورتی که پزشک درخواست دهد، بعد از گذشت 5 تا 7 روز برای بررسی وضعیت ریهها آزمایش تصویربرداری سیتی اسکن انجام میشود.
میزان سرایت پذیری کرونا BA5
جهشهای ایجادشده در ژنتیک این ویروس باعث شده است که هر فرد مبتلا بتواند تا 18 نفر از اطرافیان خود را درگیر این بیماری کند. نکته قابل توجه اینجاست که برخلاف سویه های قبلی امیکرون، دوره کمون سویه جدید در بدن کوتاهتر است. یعنی از زمان آلودهشدن به این سویه تا مشاهده علائم فاصله کمی وجود دارد. در حالی که در مورد گونهها و سویه های قبلی زمان بیشتری نیاز بود. همه اینها نشان دهنده قدرت انتقال بالا و عفونی تر شدن کرونا BA.5است.
طبق گفته CDC، مدت زمان قرنطینه سویه جدید در افراد با علائم خفیف حدود 5 تا 7 روز است و بعد از گذشت این دوره میتوانید با رعایت اصول بهداشتی به سرکار خود بازگردید. اما در افراد با علائم متوسط تا شدید همچنان باید اصول 14 روز قرنطینه رعایت شود.
میزان خطرناک بودن کرونا BA5در کودکان
تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به جهش های فرعی کرونا BA.5نشان میدهد که این سویه نسبت به انواع قبلی در برابر آنتیبادیها مقاومتر است. بههمیندلیل، قدرت انتقال و عفونت زایی بالاتری دارد و توانسته کودکان را نیز درگیر کند. از علائم کرونا جدید در بچهها میتوان به تب، گلودرد، سرفه، آبریزش بینی، خستگی و سردرد اشاره کرد. برخلاف باور عموم مردم، در صورت عدم درمان بهموقع ممکن است کودک پس از ابتلا به سویه BA.5 درگیری ریوی نیز پیدا کند. از نشانههای این وضعیت میتوان به افت اکسیژن خون، حالت تهوع، استفراغ شدید و تب بالا اشاره کرد. محققان توصیه میکنند اگر تا الان اقدامی نکردهاید، هرچه سریعتر تزریق دوز اول و دوم را برای کودک 6 تا 12 ساله خود انجام دهید. بخصوص اگر مبتلا به بیماری های زمینه ای است.
سخن آخر
بنابراین با وجود واکسیناسیون، لازم است با ماسک زدن از خود در برابر سویه جدید کرونا امیکرون یعنی BA.5 محافظت کنیم. زیرا از نظر پزشکان، عوارض ابتلا به کووید-19 قابل پیش بینی نیستند. مشورت با یک پزشک متخصص عفونی میتواند اطلاعات بیشتری در اختیار شما بگذارد.
مطالب بخش مقاله و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅
برای دانلود این مقاله کلیک کنید