گروه های اولویت دار دریافت واکسن، بخش قابل توجهی از جمعیت هر کشور را تشکیل..
آیا تنها راه پیشگیری از بیماری کرونا واکسیناسیون است؟
خیر. در طی ماه های گذشته نشان داده شده که رعایت توصیه های بهداشتی مانند استفاده از ماسک مناسب، رعایت نکات بهداشتی در محل زندگی، فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از اجتماعات و شستن دست ها تا حد بسیار زیادی در پیشگیری از ابتلا به کرونا موثر بوده اند ولی باید توجه کرد که ادامه این راه ها عملا زندگی مردم را با مشکل جدی مواجه ساخته و لطمات اقتصادی فراوان به همراه داشته است. علاوه بر این محدودیت های فوق از نظر ارتباطات عاطفی و سلامت روانی خانواده ها نیز آسیب زیادی ایجاد کرده است و مشخص است که این روشها را نمی توان چند سال ادامه داد و لذا با واکسیناسیون امید می رود که در طی چند ماه بتوان به زندگی معمولی برگشت.
چه افرادی از نظر ابتلا به بیماری کرونا پر خطر هستند؟
بررسی اطلاعات ماه های قبل در سراسر دنیا و همچنین کشور خودمان نشان می دهد که گرچه همه افراد و همه گروه های سنی و شغلی در معرض ابتلا و عوارض بیماری کرونا ویروس هستند ولی برخی افراد در صورت ابتلا به بیماری دچار فرم شدیدتر می شوند و میزان بستری شدن و یا مرگ در آنها بیشتر است مثل افراد بالای 65 سال و یا افرادی که دچار چاقی مفرط ، برخی بیماری های قلبی عروقی، ریوی مزمن، سرطان ها و یا دیابت هستند . در برخی مشاغل نیز احتمال مواجهه با ویروس عامل بیماری در آن ها خیلی زیاد تراز دیگران است مثل افرادی که در محیط کوچک بسته کار می کنند و در تماس زیاد با تعداد زیادی از مردم هستند و تهویه کافی در محیط کارشان وجود ندارد. افراد شاغل در کارهای بهداشتی درمانی به دلیل مراجعه بیماران در معرض خطر 7 برابر بیشتر نسبت به سایر مردم هستند.
آیا دریافت واکسن کرونا، بر حسب زمان بندی و اولویت بندی افراد پر خطر خواهد بود؟
بله قطعا همینطور خواهد بود. گروه های اولویت دار دریافت واکسن، بخش قابل توجهی از جمعیت هر کشور را تشکیل می دهند و در ایران نیز جمع افراد سالمند و مبتلا به بیماری های زمینه ای خاص و گروه های شغلی بهداشتی درمانی و سایر مشاغل پر خطر جمعیتی نزدیک به 30 میلیون نفر را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه تولید و توزیع واکسن در دنیا به تدریج افزایش می یابد لذا در ابتدای امر امکان تامین واکسن برای مثلا 30 میلیون نفر فراهم نخواهد بود. واکسن های کرونا عموما باید دو نوبت تزریق شوند یعنی حداقل 60 میلیون دوز واکسن برای واکسیناسیون 30 میلیون نفر لازم است. مسلما این تعداد واکسن طی یک محموله وارد کشور نخواهد شد و در چند محموله متوالی و با فواصل زمانی چند ماهه تامین خواهد شد. لذا باید یک برنامه زمان بندی برای اینکه اولین افرادی که در اولویت دریافت واکسن هستند تهیه شود و بر حسب ورود تدریجی واکسن افرادی که در بالاترین اولویت ها هستند بتدریج مراجعه و واکسن تزریق نمایند.
از طرف دیگر حتی اگر در مثال بالا تعداد 60 میلیون دوز واکسن مورد نیاز در یک زمان هم فراهم شده و در داخل کشور فراهم باشد از نظر اجرایی امکان اینکه 30 میلیون نفر در طی 4 یا 5 روز واکسن دریافت کنند نخواهد بود پس حتی در فرض این شرایط نیز باید برنامه زمان بندی برای مراجعه گروه های اولویت دار بر حسب اولویت بندی نماید تا از ازدحام بی مورد در مراکز واکسیناسیون جلوگیری شود.
آیا همه کشورها واکسیناسیون کرونا را بر اساس اولویت بندی انجام می دهند؟
قطعا به همین شکل عمل می شود. به دلیل اینکه واکسن به تدریج تولید و توزیع می شود و به همین علت اولویت بندی و مراجعه تدریجی افراد بر حسب میزان اولویت و پر خطر بودن یک اصل قطعی است که در همه کشورهای دنیا انجام می شود. حتی اگر کشوری برنامه واکسیناسیون سراسری برای همه جمعیتش را هم داشته باشد قطعا ابتدا از گروه هایی شروع می کند که در درجه بالاتری از خطر ابتلا قرار دارند.
آیا واکسن کرونا بیش از یک نوبت زده می شود؟
اکثر واکسن های کرونا بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی تولید کنندگان واکسن در 2 نوبت به فاصله 2 تا 4 هفته تزریق می شوند.
آیا کسانی که واکسن کرونا می زنند باید سالیانه دوباره واکسن کرونا بزنند؟
در این زمینه هنوز اطلاعات کمی در دست است و نمی توان اظهار نظر کرد لذا باید منتظر بررسی های بیشتر محققین در این زمینه باشیم.
آیا اگر کسی مبتلا به بیماری کرونا در ماههای قبل شده باشد باز هم باید واکسن بزند؟
با توجه به این که خیلی از افراد مبتلا شده از نظر علایم بالینی به فرم خفیف آن مبتلا شده اند و ممکن است از ابتلای خودشان مطلع هم نباشند لذا بررسی سوابق از نظر ابتلای قبلی ضروری نیست. از طرف دیگر نتایج اولیه بررسی محققین نشان داده افرادی که به فرم خفیف بیماری مبتلا می شوند ، آنتی بادی های محافظتی مدت کمتری در خونشان باقی می ماند و ممکن است مجدد در معرض خطر ابتلا باشند. در نهایت دریافت واکسن در افرادی که سابقه ابتلا داشته باشند بر اساس اطلاعات علمی موجود مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند و فقط سبب تقویت پاسخ ایمنی و مصونیت فرد می شود. لذا بهتر است این افراد نیز واکسن دریافت نمایند.
آیا واکسیناسیون کرونا در سوابق بهداشتی افراد ثبت می شود؟
بله. بر اساس برنامه ریزی وزارت بهداشت و با توجه به زیر ساخت های پرونده الکترونیک سلامت که در سال های اخیر برقرار شده است همه داده های واکسیناسیون افراد در سامانه های الکترونیکی مربوط به سلامت افراد ثبت و ذخیره می شود.
آیا فردی که واکسن می زند می تواند بلافاصله ماسک زدن و سایر اقدامات پیشگیرانه را کنار بگذارد؟
خیر. اولا برای ایجاد ایمنی کافی باید دو نوبت واکسن به فاصله 2 تا 4 هفته تزریق شود و مدت زمان تحریک و پاسخ مطلوب سیستم ایمنی هم حدود دو هفته بعد از واکسن خواهد بود لذا تا 6 هفته بعد از تزریق اولین نوبت واکسن هنوز ایمنی کافی ایجاد نشده است. ثانیا به دلیل جدید بودن واکسن های کرونا توصیه می شود تا زمانی که مطالعات محققین اطمینان کافی را از نظر عدم نیاز به ماسک زدن را ثابت نکرده افرادی که واکسن می زنند هم برای احتیاط، توصیه های پیشگیرانه عمومی را رعایت نمایند.
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅