HBsAb
آزمایش HBsAb
رنج نرمال آزمایش HBsAb
منفی
کاربرد آزمایش HBsAb
این آزمایش برای تشخیص و شناسایی نوع سرولوژیکی هپاتیت و وضعیت هپاتیت در فرد مبتلا به کار می رود. تشخیص و شناسایی سریع نوع هپاتیت اهمیت زیادی جهت درمان سریع بیماران و ایزولاسیون مناسب آنان دارد.
شرح آزمایش HBsAb
هپاتیت التهاب کبد است که در اثر ویروس ها ، مصرف الکل ، داروها ، سموم یا سپسیس باکتریایی شدید به وجود می آید. در حال حاضر سه ویروس شایع عامل هپاتیت عبارتند از : A , B , C . شیوع ویروس های هپاتیت D و E در ایالات متحده کمتر است. در کلیه این موارد آنزیم های سلول های کبدی مانند AST و ALT افزایش می یابند.
ویروس هپاتیت B ( HBV ) به نام هپاتیت سرمی نیز مشهور است. دوره کمون این بیماری طولانی بوده و از 5 هفته تا 6 ماه می باشد. شایع ترین راه انتقال HBV از طریق انتقال خون است ؛ اما می تواند در اثر تماس با سایر مایعات بدن نیز سرایت نماید. میزان شیوع آن در دریافت کنندگان خون ، مردان هم جنس باز ، بیماران دیالیزی ، بیماران پیوندی ، معتادان به تزریق وریدی مواد مخدر و مبتلایان به لوسمی یا لنفوم بیشتر است. خطر ابتلا به آن در کارکنان بیمارستان نیز به علت آلودگی با سر سوزن زیاد است.
نام دیگر HBV "ذره دین" است. این ذره متشکل از یک بخش مرکزی است که پوسته یی خارجی آن را احاطه کرده است. پوسته خارجی حاوی آنتی ژن سطحی هپاتیت B ( HBsAg ) که قبلا آنتی ژن استرالیایی نام داشت. بخش مرکزی حاوی آنتی ژن مرکزی HBV ( HBcAg ) است. آنتی ژن e هپاتیت B نیز ( HBeAg ) در بخش مرکزی واقع شده است. آنتی بادی های ضد این آنتی ژن ها را HBeAb , HBcAb , HBSAb می نامند.
آنتی بادی سطحی هپاتیت B ( HBsAb ). این آنتی بادی در حدود 4 هفته پس از ناپدید شدن آنتی ژن سطحی ظاهر می شود و نشانه پایان مرحله حاد عفونت است. همچنین HBsAb نشانه مصونیت در مقابل عفونت بعدی نیز است. شکل تغلیظ شده این آنتی بادی برای تهیه هیپرایمونوگلوبولینی استفاده می شود که به بیماران در تماس با مبتلایان به HBV داده می شود. پیدایش HBsAb بدنبال تجویز واکسن هپاتیت B نشانه ایمن شدن فرد است.
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتای : ندارد
لوله ی معمول خون : قرمز
به بیمار مشکوک به هپاتیت گوشزد نمایید که از تماس نزدیک با سایر افراد پرهیز کند. تا زمانی که نتایج سرمی خلاف آن را ثابت ننموده ، بیمار را باید آلوده در نظر گرفت.
افزایش سطح آزمایش HBsAb
هپاتیت A
هپاتیت B
هپاتیت C
هپاتیت D
هپاتیت E : این انواع ویروسی هپاتیت می توانند به اشکال حاد ، مزمن ، مزمن فعال و ناقل وجود داشته باشند.
سایر آزمایش های مربوط
AST
ALT
LDH
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅