تصویری از یک کنه ناقل بیماری تب کریمه کنگو

تب کریمه کنگو چیست و چه علائمی دارد؟

اشتراک گذاری: لگوی پیام رسان تلگرام لگوی پیام رسان واتساپ لگوی شبکه اجتماعی توئیتر لگوی شبکه اجتماعی فیسبوک لگوی شبکه اجتماعی pinterest لگوی شبکه اجتماعی لینکدین

منبع انتشار : دپارتمان علمی گروه پاتوبیولوژی رهسا

علائم اولیه تب کریمه کنگو در انسان، راه‌های انتقال تب کریمه کنگو، نحوه تشخیص و دوره درمان تب کریمه کنگو...

 

تب کریمه کنگو بیماری است که علاوه‌ بر تب شدید می‌تواند باعث کبودی یا خونریزی شدید بینی در اثر بروز اختلالات انعقادی شود. به‌ همین‌ دلیل از آن با عنوان تب خونریزی ‌دهنده کریمه کنگو (Crimean Congo haemorrhagic fever) نیز یاد می‌شود. کارشناسان برای اولین بار این بیماری را در سال 1944 در منطقه «کریمه» کشف کردند. آن‌ها بعدا در سال 1969 متوجه شدند که منبع اصلی آن منطقه کنگو بوده است. امروزه محققان آثاری از شیوع تب کریمه کنگو در اروپای شرقی، اروپای جنوبی، سراسر دریای مدیترانه، شمال غربی چین، آسیا، آفریقا، خاورمیانه و شبه‌قاره هند یافته‌اند.

عامل اصلی ابتلا به این بیماری، یک ویروس به شدت واگیردار است که اغلب توسط کنه منتقل می‌شود. در واقع یک بیماری مشترک میان انسان و حیوان است و آثاری از ابتلا به تب کریمه کنگو در دام یا سگ مشاهده شده است. همین مساله می‌تواند باعث انتقال سریع‌ تر این بیماری به انسان در اثر تماس با گوشت آلوده یا حیوانات اهلی و وحشی شود. مطالعه این مطلب می‌تواند اطلاعات دقیقی در زمینه ویروس تب کریمه کنگو، علائم اولیه تب کریمه کنگو در انسان، راه‌های انتقال تب کریمه کنگو، نحوه تشخیص و دوره درمان تب کریمه کنگو در اختیار شما بگذارد.

 

تب کریمه کنگو چگونه گسترش می‌ یابد؟

یکی از سوالاتی که اغلب افراد با آن مواجه هستند این است که آیا تب کریمه کنگو واگیردار است؟ طبق شواهد موجود، کنه‌ های ایکسودیده یا سخت می‌توانند از طریق نیش زدن به‌ عنوان ناقل عمل کنند. علاوه بر این، ممکن است ویروس تب کریمه کنگو از طریق تماس با بافت یا خون حیوانات آلوده به‌ خصوص انواع دام در زمان ذبح به انسان منتقل شود. بسیاری از حیوانات اهلی یا وحشی (از جمله گاو، گوسفند و بز) می‌توانند میزبان این ویروس باشند. ویروس تب کریمه کنگو هم‌ چنین از طریق تماس با خون یا مایعات بدن آلوده از فردی به فرد دیگر، به‌خصوص در مراکز بیمارستانی با بهداشت ضعیف، سرایت می‌کند. اصولا کادر درمان، کارگران کشتارگاهها و دامداران بیشتر از همه در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. بنابراین در پاسخ به سوال علت تب کریمه کنگو چیست؟ باید گفت که یک ویروس خاص (Nairovirus) است که به‌ راحتی از راه نیش کنه سخت یا تماس با بافت‌های آلوده منتقل می‌شود.

  

حتما بخوانید : آبله میمون چیست و چه علائمی دارد ؟

 

علائم تب کریمه کنگو چیست؟

معمولا پس از عفونت ناشی از نیش کنه، دوره کمون حدود 1 تا 3 روز است. البته در این شرایط بعضی از بیماران می‌توانند حداکثر تا 9 روز علائمی از خود نشان ندهد. پس از تماس با خون یا بافت‌های آلوده، دوره کمون حدود 5 تا 6 روز است و گاهی می‌تواند تا 13 روز طول بکشد. در پاسخ به سوال علائم تب خونریزی‌ دهنده کریمه کنگو چیست؟ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سردرد

  • سرگیجه

  • تب شدید (بالای 38.5 درجه)

  • درد کمر یا گردن

  • درد مفاصل

  • دردهای عضلانی

  • دل‌ درد

  • استفراغ

  • اسهال

  • چشم‌های قرمز یا دردناک

  • فوتوفوبیا (حساسیت به نور)

  • صورت برافروخته

  • قرمزی یا درد گلو

  • بروز لکه‌های قرمز رنگ روی سقف دهان یا گلو

 

 

حتما بخوانید : آزمایش ژنتیک چیست؟

 

برخی از بیماران نیز ممکن است زردی داشته باشند. در موارد شدید، تب کریمه کنگو می‌تواند باعث تغییرات خلقی، کاهش قدرت ادراک و سردرگمی شود. حتی پس از گذشت 2 تا 4 روز، ممکن است احساس خواب‌آلودگی و افسردگی کنید. درد شکمی شما ممکن است به ‌دلیل بزرگ شدن کبد در ناحیه سمت راست و بالای شکم شود. با بدتر شدن این بیماری،  علائم شما نیز تغییر خواهد کرد. احتمالا از روز چهارم به بعد و به مدت دو هفته علائم زیر دیده می شود:

  • بروز کبودی شدید و وسیع در نواحی مختلف بدن

  • خونریزی شدید بینی

  • خونریزی غیر قابل کنترل ناشی از تزریق

کارشناسان علائم دیگری از جمله ضربان قلب سریع (تاکی ‌کاردی)، بزرگ شدن غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی) و هپاتیت را ذکر کرده‌اند. در اغلب بیماران، می‌تواند از روز پنجم بیماری نارسایی کلیه، نارسایی ناگهانی کبد یا نارسایی ریه نیز رخ دهد.

 

 

حتما بخوانید : معرفی و خدمات آزمایشگاه ژنتیک رهسا

تصویری از عوارض بیماری تب کریمه کنگو

 

روش تشخیص تب کریمه کنگو

در مراحل اولیه بیماری، پزشکان می‌توانند از طریق انجام آزمایش‌های زیر آن را تشخیص دهند:

  • آزمایش آر تی-پی سی آر (RT-PCR)

  • تشخیص آنتی‌بادی‌های تولیدشده بر علیه ویروس (IgG و IgM) با روش الایزا

در طول مرحله شدید بیماری، پزشکان می‌توانند از بررسی سابقه بالینی بیمار و انجام سایر روش‌های آزمایشگاهی برای تشخیص قطعی تب کریمه کنگو استفاده کنند. به عنوان مثال، رنگ‌آمیزی ایمونوهیستوشیمی به‌عنوان روشی برای تشخیص سلول‌های غیرطبیعی و آلوده بدن، در تشخیص بیماری موثر است. در افرادی‌که از این بیماری بهبود پیدا کرده‌اند، پزشکان می‌توانند آنتی‌ بادی‌هایی را برای تایید ابتلا به این بیماری در خون پیدا کنند. البته آنتی ژن‌ها و RNA ویروس دیگر قابل شناسایی نخواهند بود.

 

حتما بخوانید : درباره فشارخون بیشتر بدانیم

 

روش درمان تب کریمه کنگو چیست؟

نگرانی اصلی اغلب بیماران این است که آیا تب کریمه کنگو درمان دارد؟ یا تب کریمه کنگو چگونه از بین می‌رود؟ در پاسخ می‌ توان گفت که این بیماری مانند سایر بیماری‌های ویروسی اغلب درمان قطعی ندارد و فقط به کمک درمان‌های حمایتی می‌توان در جهت تقویت سیستم ایمنی بدن به منظور دفع ویروس و رفع علائم عمل کرد. درمان‌های حمایتی چون:

  • توجه دقیق به حفظ تعادل مایعات در بدن فرد

  • اصلاح ناهنجاری‌های الکترولیت بدن به کمک تزریق سرم

  • اکسیژن‌رسانی و پشتیبانی همودینامیک به ‌منظور جبران خونریزی‌های شدید

  • مراقبت از بروز عفونت‌های ثانویه مانند عفونت‌های باکتریایی

برخی از پزشکان از یک داروی ضدویروسی به نام ریباویرین (ribavirin) برای درمان دارویی تب کریمه کنگو استفاده می‌کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که این دارو در کاهش مرگ ‌و‌میر به میزان 50% موثر است. در اغلب بیماران روند بهبود با انواع راه‌های درمان تب کریمه کنگو، بعد از گذشت 10 روز از بیماری شروع می‌شود.

  

حتما بخوانید : آزمایش های ضروری برای چکاپ سالیانه

 

نحوه پیشگیری از تب کریمه کنگو

هنوز هیچ واکسنی برای انسان یا حیوان به ‌منظور جلوگیری از ابتلا به این بیماری وجود ندارد. به ‌همین‌ دلیل، تنها راه آگاهی از عوامل خطر و آموزش روش‌هایی برای کاهش خطر مواجهه با ویروس است. کارگران و سایر افرادی‌ که با حیوانات سر و کار دارند، باید اقدامات ایمنی زیر را انجام دهند:

  • از مواد دافع حشرات روی پوست و لباس‌های در معرض دید خود استفاده کنند.

  • دستکش و لباس‌های محافظ بپوشند.

  • از تماس با خون یا مایعات بدن حیوانات یا افرادی‌که علائم عفونت را نشان می‌دهند خودداری کنند.

  • در زمان افزایش شیوع این بیماری توصیه می‌کنیم که فرآورده‌های گوشتی خریداری‌شده را به مدت 24 ساعت در یخچال نگهداری و سپس مصرف کنید. کارکنان مراقبت‌های بهداشتی نیز باید از اقدامات مناسب کنترل عفونت برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض ویروس تب کریمه کنگو استفاده کنند.

 

تصویری که از دست انسان که بر اثر بیماری تب کریمه کنگو کبود شده

سخن آخر

بنابراین در پاسخ به سوال تب خونریزی‌ دهنده کریمه کنگو چیست؟ می‌توان گفت که یک بیماری ویروسی خطرناک است که در صورت عدم درمان و کنترل به‌ موقع می‌تواند باعث بروز تب شدید و مشکلات انعقادی شود. برای کسب آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید با پزشک متخصص بیماری‌های عفونی مشورت کنید.

  

حتما بخوانید : دیابت بارداری

 

مطالب بخش مقاله و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد

  

 با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

 

برای دانلود این مقاله کلیک کنید