اشتراک گذاری:

تصویری از یک ویروس آبله مرغان

 

 (VZV)Varicella-Zoster Virus

آنتی بادی IgG علیه ویروس واریسلا زوستر

 

یافته های طبیعی

IgM : 0/90 ISR >

IgG : واکسینه : مثبت (1/1 AI <)

غیر واکسینه : منفی (0/8 AI >)

کشت : عدم رشد

 

کاربرد

آزمایش ویروس واریسلا زوستر (VZV) و یا آنتی بادی های تولیدی ضد آن به طور روتین برای تشخیص موارد فعال آبله مرغان و زونا استفاده نمی شود و تشخیص بر اساس علائم و نشانه های بیمار داده می شود. این آزمون را ممکن است برای زنان باردار ، نوزادان ، پیش از پیوند عضو و در مبتلایان به HIV/AIDS انجام دهند. به علاوه این آزمون برای تعیین وجود ایمنی برای موارد احتمال تماس قبلی با VZV بر اثر عفونت پیشین یا واکسیناسیون بر علیه این بیماری انجام می پذیرد. همچنین از آن می توان برای تشخیص میان عفونت فعال از پیشین و یا تشخیص بیماری با نشانه های شدید و غیرتیپیک در افراد مبتلا به عفونت فعال VZV از سایر وضعیت های همراه با نشانه های مشابه استفاده نمود.

 

شرح آزمایش

واریسلا ( آبله مرغان ) بیماری عفونی حادی است که توسط VZV پدید می آید. عود عفونت هرپس زوستر را زونا می نامند. VZV نوعی ویروس DNA دار و عضوی از گروه ویروس های هرپس می باشد که هرپس سیمپلکس تیپ 1 و 2 نیز عضوی از آن هستند. VZV نیز همانند سایر ویروس های هرپس می تواند پس از عفونت ( اولیه ) در بدن باقی بماند و عفونتی نهفته یا راجعه پدید آورد. VZV در گانگلیون های اعصاب حسی باقی می ماند. عفونت اولیه با VZV موجب آبله مرغان می گردد. عفونت های راجعه / نهفته سبب بیماری زوستر ( زونا ) می گردد. VZV در ابتدا از راه مجاری تنفسی یا ملتحمه وارد بدن می شود. ویرمی اولیه 6_4 روز پس از عفونت ایجاد می شود و ویروس را در سایر اندام ها می پراکند. تکثیر بعدی ویروس به شکل راش های وزیکولی پوستی نمایان می شود. ویروس را می توان از سلول های منونوکلئر فرد عفونی از 5 روز قبل تا 2-1 روز بعد از ظهور راش ها کشت داد. پیش از آغاز راش بیمار ممکن است پیش درآمد خفیفی داشته باشد. بزرگسالان اغلب 1 تا 2 روز پیش از ظهور راش ها دچار تب و کسالت عمومی می شوند ، اما در کودکان معمولا راش اولین نشانه بیماری است. راش ها تمام بدن را فرا می گیرند ، خارش داشته و به سرعت گسترش می یابند. این بثورات در ابتدا بر روی سر ، سپس روی تنه و پس از آن بر روی اندام های انتهایی ظاهر می گردند. سیر بالینی بیماری در کودکان سالم عموما ملایم است.

در پی بهبود یافتن عفونت اولیه ی واریسلا ، معمولا ایمنی برای تمام عمر در فرد ایجاد می شود. هرپس زوستر یا زونا هنگامی پدید می آید که VZV نهفته مجددا فعال گردد و بیماری عود نماید. امکان دارد پس از بهبود زوستر ، نورالژی پس از هرپس (PHN) ( یهنی درد ناحیه ی ابتلا به زونا ) در بیمار باقی بماند. چنین وضعیتی را می توان با تجویز زودهنگام و سریع درمان های ضد ویروسی کاهش داد.

پروتئین های DNA این ویروس و سایر پروتئین های ویروسی را می توان به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز و یا سنجش آنتی بادی فلورسنت مستقیم شناسایی نمود و یا از کشت بافتی جدا ساخت. پروتئین های ویروسی پس از توقف تکثیر ویروس در بدن باقی می مانند ، از این رو PCR ممکن است مثبت باشد ، در حالی که کشت ویروس منفی است. این آزمایش را معمولا فقط برای زنان باردار ، نوزادان ، پیوند عضو و مبتلایان به HIV/AIDS انجام می دهند. به علاوه این آزمون برای موارد تایید شیوع آبله مرغان و یا اثبات واریسلا به عنوان علت مرگ بیمار توصیه می گردد. انواعی از آزمایش های سرولوژیکی تجارتی برای آنتی بادی واریسلا موجودند که به منظور ارزیابی ایمنی در برابر این بیماری به کار می روند.

رایج ترین منبع جداسازی ویروس VZV ، مایع تاول است. سرم نیز برای آزمایش های سرولوژیکی و برخی روش های مولکولی استفاده می شود.

امروزه ویروس زنده ی ضعیف شده ی واریسلا بخشی از واکسن (( سرخکاوریون – آبله مرغان )) است و برای کودکان استفاده می شود. واکسن هرپس  زوستر برای استفاده ی افراد 50 ساله و بالاتر نیز وجود دارد که موجب کاهش احتمال ابتلا به هرپس زوستر می گردد.

 

حتما بخوانید : آبله مرغان 

 

روش کار و مراقبت از بیمار

بهترین نمونه با برداشتن روی تاولی ترجیحا پر مایع و تازه و سپس مالیدن یک سواب پلی استر روی قاعده ی پوست ضایعه به دست می آید.

برای آزمایش های سرولوژیکی مقداری خون تام وریدی محیطی را در لوله های خلا حاوی جدا کننده ی سرمی (  وکیوتینر با سر طلایی ، کرم یا خاکستری رنگ ) جمع آوری نمایید.

 

نتایج آزمایش و اهمیت بالینی

عفونت حاد واریسلا : این بیماری می تواند به صورت آبله مرغان و یا در مبتلایان به ضعف ایمنی به شکل عفونت سیستمیک وخیم تری ظاهر شود.

هرپس ( واریسلا ) زوستر : شکل نهفته ی عفونت واریسلا است که در صورتی که بدون درمان رها شود ، می تواند سبب نشانه های قابل توجهی گردد.

ایمنی در برابر واریسلا : این مرحله را کلیه ی بیمارانی که در گذشته مبتلا گشته اند ، تجربه نموده اند که موجب کاهش احتمال تکرار عفونت حاد در دوران بارداری و یا به هنگام ضعف ایمنی بدن می شود.

 

سایر آزمایش های مربوط

آزمایش ویروس

آزمایش هرپس سیمپلکس

 

✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

© 2017 تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به آزمایشگاه گروه رهسا می باشد. | طراحی و اجرا توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار