T4
آزمایش تیروکسین T4
رنج نرمال آزمایش تیروکسین T4
T4 کل
3_1 روز : mcg/dl 11_22 یا nmo1/L 152_292
2_1 هفته : mcg/dl 10_16 یا nmo1/L 126_214
12_1 ماه : mcg/dl 8_16 یا nmo1/L 101_213
5_1 سال : mcg/dl 7_15 یا nmo1/L 94_194
10_5 سال : mcg/dl 6_13 یا nmo1/L 83_172
15_10 سال : mcg/dl 5_12 یا nmo1/L 72_151
مردان بزرگسال : mcg/dl 4_12 یا nmo1/L 59_135
زنان بزرگسال : mcg/dl 5_12 یا nmo1/L 71_142
بالای 60 سال : mcg/dl 5_11 یا nmo1/L 64_142
بارداری : mcg/dl 9_14 یا nmo1/L 117_181
کاربرد آزمایش تیروکسین T4
آزمون های تیروکسین برای بررسی عملکرد تیروئید استفاده می شوند. مقادیر بالاتر از حد طبیعی نشانه هیپرتیروئیدی و مقادیر کمتر از حد طبیعی در هیپوتیروئیدی مشاهده می گردد. T4 و TSH برای پایش درمان جایگزینی و سرکوب کننده تیروئید به کار می روند. همچنین به منظور تشخیص عملکرد تیروئید و پایش درمان های جایگزینی یا سرکوبگر آن نیز استفاده می شود.
شرح آزمایش تیروکسین T4
برای تولید هورمون های تیروئیدی ابتدا تیروزین با ید آلی ادغام شده و تولید منویدوتیروزین می کند. سپس این ترکیب با برداشت ید به دی یدوتیروزین تبدیل می گردد. دو مولکول دی یدوتیروزین با یکدیگر ادغام شده و تترایدوتیرونین را می سازند. چنانچه دی یدوتیروزین به یک منویدوتیروزین متصل شود , تری یدوتیرونین را تولید می کند. T4 حدود 90% آنچه که ما هورمون تیروئیدی می نامیم را تشکیل می دهد. T3 کمتر از 10% هورمون تیروئید را تشکیل می دهد. تقریبا تمامی T3 و T4 به پروتئین متصل اند. گلوبولین متصل شونده به تیروکسین ( TBG ) به بیشتر T3 و T4 متصل شده است. بقیه آن نیز به آلبومین و ترانس تیره تین متصل گردیده است. T4 کل , هم اجزای متصل و هم غیر متصل را شامل می گردد. T4 آزاد , مقدار T4 غیر متصل دارای فعالیت متابولیکی را می سنجد. هورمون های تیروئیدی تنظیم کننده شماری از فعالیت های نموّی , متابولیکی و عصبی سراسر بدن می باشند. هورمون آزاد کننده تیروتروپین ( TRH ) از هیپوتالاموس ترشح می شود و موجب تحریک ترشح تیروتروپین ( هورمون محرکه تیروئید ) از هیپوفیز قدامی می گردد. TSH نیز محرک ترشح هورمون تیروئید از غده تیروئید است. افزایش سطح T3 و T4 تداوم تولیدTRH را مهار می کند.
تغییرات سطح پروتئین ها بر نتایج T4 کل تاثیر زیادی می گذارد. بارداری و درمان جایگزینی هورمون موجب افزایش TBG گشته و سطح T4 را به طور کاذب بالا بالا نشان می دهد , در حالی که فعالیت تیروئید بیمار طبیعی است به هیپرتیروئیدی مشکوک می شویم. چنانچه T4 آزاد این بیماران اندازه گیری شود طبیعی خواهد بود. بنابر این T4 آزاد در مقایسه با T4 کل شاخص دقیق تری برای فعالیت تیروئید می باشد. به همین ترتیب نیز کاهش TBG ( مانند هیپوپروتئینمی ) موجب کاهش T4 کل می شود و به نظر می رسد که بیمار هیپوتیروئیدی دارد. در حالی که اندازه گیری T4 آزاد , مقدار آن را طبیعی نشان می دهد و مشخص می شود که کاهش سطح T4 تنها ناشی از کاهش TBG می باشد و به علت هیپوتیروئیدی نیست.
داروهای افزاینده آزمایش تیروکسین T4
T4 کل : کلوفیبرات , استروژن ها , هروئین , متادون و ضد بارداری های خوراکی
داروهای کاهنده آزمایش تیروکسین T4
T4 کل : استروئیدهای آنابولیک , آندروژن ها , داروهای ضد تیروئیدی ( مانند پروپیل تیوارسیل ) , لیتیوم , فنی تویین و پروپرانولول.
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتایی : ندارد
لوله ی معمول خون : قرمز
افزایش سطح تیروکسین T4
-
هیپرتیروئیدی اولیه ( مانند بیماری گریوز , بیماری پلامر , آدنوم سمی تیروئید ) : تیروئید با وجود فقدان تحریک TSH , T4 فراوانی تولید می کند.
-
تیروئیدیت حاد : تیروئید طی مراحل التهابی حاد تیروئیدیت ( مانند تیروئیدیت هاشیموتو ) مقدار زیادی T4 ترشح می کند. اما در مراحل آخر بیماری , تیروئید نارسا گشته و بیمار ممکن است هیپوتیروئید گردد.
-
هیپرتیروئیدی مصنوعی : خود تجویزی هورمون T4 موجب افزایش سطح آن می شود. بسیاری از بیماران معتقدند که مصرف هورمون تیروئید موجب تسریع کاهش وزن آنان خواهد شد , یا احساس می کنند پرانرژی تر شده اند.
-
استروما اواری : وجود بافت تیروئیدی نابجا در تخمدان یا هر کجای دیگر بدن می تواند سبب تولید T4 اضافی شود.
-
هیپرتیروکسینمی دیس آلبومینمی فامیلی : این بیماران دارای آلبومینی غیر طبیعی می باشند که محکم تر از معمول به T4 متصل می گردد. در نتیجه مقدار T4 متصل به پروتئین افزایش می یابد. این بیماران هیپرتیروئید نیستند , زیرا T4 متصل به پروتئین از نظر متابولیکی فعال نیست.
-
افزایش TBG ( مانند آنچه در بارداری , هپاتیت , هیپرپروتئینمی مادرزادی مشاهده می شود ) : سنجش T4 شامل کل T4 متصل و غیر متصل می باشد , از این رو هر وضعیتی که با افزایش TBG همراه باشد موجب افزایش T4 نیز می گردد.
کاهش سطح تیروکسین T4
-
حالات هیپوتیروئیدی ( مانند کرتینیسم , برداشتن تیروئید با عمل جراحی , میکسدم ) : در این بیماری ها تیروئید با وجود تحریک کافی قادر به تولید مقدار کافی T4 نمی باشد.
-
نارسایی هیپوفیز : هیپوفیز مقدار کافی تیروتروپین نمی سازد. در نتیجه تحریک تیروئید و تولید T4 انجام نمی شود.
-
نارسایی هیپوتالاموسی : هیپوتالاموس مقدار کافی TRH نمی سازد در نتیجه هیپوفیز نیز تیروتروپین کافی تولید نکرده و تیروئید نیز جهت تولید T4 تحریک نمی گردد.
-
سوء تغذیه پروتئینی و سایر حالات همراه با کمبود پروتئین ( مانند سندرم نفروتیک ) : به دنبال کاهش منابع پروتئینی بدن , TBG و آلبومین کاهش می یابند. به سبب آنکه در روش اندازه گیری T4 , هورمون متصل به این پروتئین ها سنجیده می شود , انتظار می رود که T4 کاهش نشان دهد.
-
کمبود ید : ید ماده اولیه اصلی لازم برای ساخت T4 است. بدون آن T4 تولید نمی شود. امروزه با افزودن یدید به انواع نمک های سفره , کمبود ید در ایالات متحده به ندرت مشاهده می گردد.
-
بیماری های غیر تیروئیدی ( مانند نارسایی کلیه , بیماری کوشینگ , سیروز , جراحی , سرطان پیشرفته ) : پاتوفیزیولوژی این مشاهدات کاملا مشخص نمی باشد. شاید تا اندازه ای به سبب تخلیه پروتئین های قابل اتصال به تیروئید باشد که با این بیماری های وخیم در ارتباط است.
سایر آزمایش های مربوط
ایمونوگلوبولین های محرک تیروئید
هورمون آزاد کننده تیروتروپین
هورمون محرکه تیروئید
تحریک با هورمون محرکه تیروئید
گلوبولین متصل شونده به تیروکسین
تری یدوتیرونین
آنتی بادی ضد تیروگلوبولین
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅