Progesterone
آزمایش پروژسترون (Progesterone)
رنج طبیعی آزمایش پروژسترون (Progesterone)
کودکان :
-
کمتر از 9 سال : کمتر از 20
-
15_10 سال : کمتر از 20
بزرگسالان :
زنان :
-
مرحله فولیکولی : کمتر از 50
-
مرحله زرده ای : 250_300
-
پس از یائسگی : کمتر از 40
بارداری ( سه ماهه )
-
اول : 4400_725
-
دوم : 8250_1950
-
سوم : 22900_6500
کاربرد آزمایش پروژسترون (Progesterone)
این آزمون به منظور بررسی وضعیت زنانی که مشکل باردار شدن , یا حفظ بارداری دارند استفاده می شود. همچنین برای بررسی بارداری های "درمعرض خطر" نیز به کار می رود.
شرح آزمایش پروژسترون (Progesterone)
عمل اصلی پروژسترون روی اندومتر است.این هورمون موجب آغاز مرحله ترشحی اندومتر و آماده سازی محل جایگزینی تخمک بارور می شود. پروژسترون به طور طبیعی به دنبال تخمک گذاری از جسم زرد تخمدان ترشح می شود. در چند هفته اول بارداری , پروژسترون توسط جسم زرد ترشح می شود. سپس جفت ساخت پروژسترون را آغاز می نماید. سطح پروژسترون سرم و غلظت متابولیت های ادراری آن طی نیمه دوم سیکل طبیعی تخمک گذاری بسیار بالا می رود. سطح پروژسترون اطلاعاتی راجع به زمان وقوع تخمک گذاری در اختیار می گذارد.
به علت افزایش سریع سطح پروژسترون به دنبال تخمک گذاری , از آن برای تعیین وقوع تخمک گذاری و در صورت وقوع , تعیین زمان دقیق آن استفاده می کنند. چنین اطلاعاتی برای زنانی که دچار مشکل باردار شدن می باشند بسیار مفید است. اندازه گیری پیاپی آن به تعیین روز تخمک گذاری کمک می کند. پس از تخمک گذاری سطح پروژسترون پلاسما به همراه هورمون زرده یی ( LH ) رو به افزایش گذاشته و این افزایش 10_6 روز ادامه می یابد. سپس سطح آن کاهش پیدا می کند و خونریزی آغاز می شود. نمونه های خونی که در روزهای 8 و 21 سیکل ماهیانه گرفته می شوند به طور طبیعی افزایش زیادی را در سطح پروژسترون نمونه دوم نشان می دهند که علامت وقوع تخمک گذاری است. سطح پروژسترون اطلاعاتی جهت مقایسه فراهم می آورد و گاهی اوقات نیز برای تعیین مرحله سیکل قاعدگی , به جای بیوپسی اندومتر , اندازه گیری می شود.
در دوران بارداری سطح پروژسترون به سبب تولید آن توسط جفت , افزایش می یابد. سنجش مکرر آن برای ارزیابی وضعیت جفت در موارد بارداری های پرخطر استفاده می شود. امروزه سنجش پروژسترون برای پایش تجویز پروژسترون کمکی در زنانی است که کارایی فاز لوتئال در آنان برای حفظ مراحل اولیه ی بارداری کافی نمی باشد.
عوامل تداخل کننده آزمایش پروژسترون (Progesterone)
-
حمل و نقل نا مناسب نمونه موجب همولیز می گردد که ممکن است بر نتایج اثر بگذارد.
-
داروهایی که موجب تداخل در نتایج آزمایش می شوند عبارتند از : استروژن – پروژسترون و کلومیفن
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتایی : ندارد.
لوله ی معمول خون : قرمز
افزایش سطح پروژسترون
-
تخمک گذاری : تخمک گذاری به همراه رشد طبیعی جسم زرد موجب تولید پروژسترون می شود.
-
بارداری : جفت سالم برای حفظ حاملگی پروژسترون تولید می کند.
-
کیست های زرده یی تخمدان : جسم زرد در زنان غیر باردار و در مراحل اولیه بارداری پروژسترون تولید می نماید. کیست ها نیز می توانند برای مدت طولانی پروژسترون تولید کنند.
-
-
هیپرپلازی آدرنوکورتیکال : هورمون های آدرنوکورتیکال به میزان زیادی ترشح می شوند. 17_ هیدروکسی پروژسترون پیش ساز این هورمون های کورتیکال است.
-
کوریوکارسینومای تخمدان : این تومور پروژسترون می سازد.
-
حاملگی مول : مول هیداتیفرم ( هرچند به مقداری کمتر از بارداری ) تولید پروژسترون می کند.
کاهش سطح پروژسترون
-
-
توکسمی حاملگی
-
سقط تهدیدی
-
-
مرگ جنین : کلیه وضعیت های فوق از موارد اورژانس مامایی بوده و حیات جفت به مخاطره می افتد. پروژسترون طی بارداری توسط جفت ساخته می شود. مقدار آن در صورت به خطر افتادن حیات جفت کاهش می یابد.
-
نئوپلاسم تخمدان : سرطان های اپی تلیال تخمدان موجب تخریب بافت فعال تخمدان می شوند و سطح پروژسترون کاهش می یابد.
-
آمنوره
-
کاهش عملکرد تخمدان : بدون تخمک گذاری جسم زرد پدید نیامده , پروژسترون ترشح نشده و سطح پرگناندیول کمتر از حد مورد انتظار خواهد بود.
سایر آزمایش های مربوط
پرگناندیول
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅