اشتراک گذاری:

تصویری از ریه انسان که درگیر بیماری شده

Alpha1 Anti Trypsin

آزمایش Alpha1 Anti Trypsin (aAT)

 

رنج نرمال آزمایش Alpha1 Anti Trypsin (aAT)

0/85 _ 2/13 g/L یا 85_213 mg/dL  ( واحدهای SI )

 

کاربرد آزمایش Alpha1 Anti Trypsin (aAT)

آلفا1 – آنتی تریپسین ( AAT ) سرم در بیمارانی که سابقه خانوادگی آمفیزم دارند, اندازه گیری می شود, زیرا کمبود این آنتی آنزیم اغلب علت فامیلی دارد. کمبود یا فقدان سرمی این آنزیم می تواند موجب آغاز آمفیزم نا توان کننده شود. کمبود مشابهی نیز در کودکان مبتلا به سیروز و سایر بیماری های کبدی مشاهده می گردد.

همچنین ATT یک پروتئین واکنشی فاز حاد است که در التهاب, عفونت یا بد خیمی افزایش می یابد. اما برای تعیین منشاء فرایند التهابی, اختصاصی نمی باشد.

 

شرح آزمایش Alpha1 Anti Trypsin (aAT)

AATغیر فعال کننده اندوپروتئازهایی ( آنزیم های تجزیه کننده پرو تئین که توسط سلول های در حال مرگ و تخریب در بدن آزاد می شود ) از قبیل تریپسین و الاستاز نوتروفیلی است که رشته های الاستیک و کلاژن را به ویژه در ریه تجزیه می کنند. کمبود AAT ممکن است ژنتیکی یا اکتسابی باشد. نقایص اکتسابی AAT در مبتلایان به سندرم های کمبود پروتئین ( مانند سوء تغذیه, بیماری کبدی, سندرم نفروتیک, سندرم دیسترس تنفسی نوزادان ) نیز پدیدار می گردد.افراد دچار کمبود AAT اغلب در دهه سوم یا چهارم زندگی دچار آمیفزم پان آسینار شدید می شوند ( البته این بیماری در ثلث تحتانی ریه ها شدید تر است ). نشانه های بالینی اصلی عبارتند از : تنگی نفس پیشرونده با اندکی سرفه. برونشیت مزمن در افراد سیگاری دچار کمبود AAT بسیار چشمگیر است. این بیماری ممکن است به برونشکتازی نیز مبتلا گردند.

نشانه های کمبود ارثی AAT در مقایسه با نوع اکتسابیزودتر ظاهر می شود.AAT ارثی معمولا به همراه بیماری کبدی و صفراوی است. روش های تعیین فنوتیپ ژنتیکی AAT نانگر آنند که بیشتر افرادی که دو ژن AAT "M" ( که با MM نمایش میدهند ) دارند, دارای سطح AAT بیشتر از 250 mg/Dl می باشند. جهش های ژنی "Z" و "S" نوعا با تغییرات سطح سرمی AAT همراهند. افراد هموزیگوس SS یا ZZ دارای سطح سرمی زیر50 mg/Dl واغلب نزدیک به صفر می باشند.افراد هتروزیگوس MZ یاMS دارای کاهش سطح سرمی AAT , یا مقدار سرمی در حد پایینی دامنه طبیعی می باشند. حدود 5_14% جمعیت بزرگسالان هتروزیگوس اند که عامل خطری برای ابتلا به آمفیزم محسوب می گردد. هموزیگوس ها در اوایل عمر خویش دچار بیماری شدید ریوی و کبدی می شوند. تعیین فنوتیپ  AAT به ویژه هنگامی مفید است که سطح AAT خون وجود بیماری را مطرح نماید اما قطعی نباشد.

 

حتما بخوانید : آمفیزم ریوی

 

عوامل تداخل کننده آزمایش Alpha1 Anti Trypsin (aAT)

سطح سرمی AAT طی بارداری ممکن است 2 برابر شود.

برخی داروهایی که می توانند موجب افزایش سطح آن گردند عبارتند از : داروهای ضد بارداری خوراکی.

 

روش کار و مراقبت از بیمار

ناشتایی : ندارد

لوله ی معمول خون : قرمز

چنان چه نتایج نشانگر آن بود که بیمار در معرض خطر آمفیزم است , آموزش بیمار را آغاز نمایید. این آموزش شامل پرهیز از استعمال سیگار, جلوگیری از عفونت و استنشاق مواد محرک و نیز استفاده از تغذیه مناسب, مصرف آب کافی و همچنین آموزش در مورد روند بیماری آمفیزم می باشد.

اگر آزمایش مثبت باشد, مشورت ژنتیکی توصیه می گردد. سایر افراد خانواده نیز باید آزمایش شوند تا میزان احتمال خطر بروز بیماری در آنان و فرزندانشان تعیین گردد.

 

حتما بخوانید : فواید نوشیدن آب چیست؟

افزایش سطح Alpha1 Anti Trypsin

  • بیماری های التهابی حاد و مزمن

  • استرس

  • عفونت

  • عفونت های تیروئید : ATT نوعی پروتئین واکنش دهنده فاز حاد است, از این رو هنگامی که بدن در معرض هرگونه واکنش التهابی یا استرس قرار گیرد, افزایش می یابد.

 

کاهش سطح Alpha1 Anti Trypsin

  • اوایل شروع بیماری آمفیزم ( در بزرگسالان )

  • سندرم دیسترس تنفسی نوزادان

  • سیروز ( در کودکان ) : کلیه بیماری های فوق به علت عدم مهار فعالیت اندوپروتئاز ها در بدن می باشد ( زیرا AAT وجود ندارد ), بدین ترتیب کلاژن تجزیه شده موجب تخریب ساختمان های ریوی و کبدی می گردد.

  • کاهش سطح پروتئین های سرمی : بیماری هایی از قبیل سوء تغذیه, مرحله آخر سرطان, سندرم نفروتیک, انتروپاتی با دفع پروتئین و نارسایی کبدی با فقدان ساخت پروتئین همراهند. AAT نیز نوعی پروتئین است, از این رو, در بیماری های فوق به مقدار کافی ساخته نمی شود.

 

سایر آزمایش های مربوط

پروتئین واکنشی – C

سرعت رسوب گلبول های قرمز

 

  با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

© 2017 تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به آزمایشگاه گروه رهسا می باشد. | طراحی و اجرا توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار