برای حمام کردن آنها شما می توانید از یک صندلی مخصوص حمام یا یک ویلچر استفاده کنید...
نگهداری و مراقبت سالمندان
چگونه از سالمندان بستری در خانه مراقبت و نگهداری کنیم
بسیاری از ما سالمندانی در خانه داریم که در بستر افتاده یا به اصطلاح عام زمین گیر شده اند. این افراد معمولا توانایی حرکت و انجام کارهای روزمره را ندارند. در این نوشته سعی می شود نکاتی درخصوص نحوه نگهداری از این افراد آورده شود. نکته اول در نگهداری از سالمندان رعایت نکات بهداشت و سلامتی آنهاست. افراد در بستر افتاده قادر به انجام کارهای بهداشتی خود مانند حمام کردن و غیره نیستند. بنابراین شما باید به آنها در این کارها کمک کند. حمام کردن ، ناخن گرفتن، مسواک زدن، اصلاح مو و عوض کردن لباس ها از جمله وظایفی هستند که شما باید برای سالمندان بیمار و زمین گیر انجام دهید.
نظافت سالمندان در بستر
برای حمام کردن آنها شما می توانید از یک صندلی مخصوص حمام یا یک ویلچر استفاده کنید. اگر فرد سالمندان توانایی حرکت اجزایی از بدن مانند دست را داشته باشد می تواند با نشستن روی یک صندلی خود را بشوید در غیر اینصورت شما باید در این کار به آنها کمک کنید. سعی کنید شستشو و حمام کردن سالمندان را با مراقبت انجام داده و از لوازم حمام تمیز و نرم استفاده کنید. درخصوص افرادی که توانایی حرکت و نشستن ندارند، شما باید مراقبت های بهداشتی و کارهای روزمره آنها را برایشان انجام دهید. برای مثال برای حمام کردن شما می توانید از فرد دیگری کمک گرفته و با درست کردن یک تشک نرم با روکش پلاستیک آنها را در حمام خوابانده و شستشو را انجام دهید. البته اگر بیمار بستری شما وضعیت حاد و زخم بستر دارد باید با مشورت یک پزشک یا پرستار شستشوی بدن او را انجام دهید. درخصوص مراقبت از دندان ها نیز شما باید روزانه و مرتب این کار را برایشان انجام دهید و وسایل مورد نیازشان را در اختیار قرار دهید. همینطور کوتاه کردن ناخن ها را نیز باید مرتب انجام دهید؛ بویژه کوتاه کردن ناخن های پا که برای اکثر سالمندان حتی آنهایی که کمی توانایی حرکت دست ها و پاهایشان را دارند، دشوار است. از بین بردن موهای زائد نیز باید بطور مرتب انجام گیرد تا مشکلاتی مانند عرق سوز شدن یا زخم شدن بدن بوجود نیاید. شما می توانید به سالمند بیمار خود در رفتن به سرویس بهداشتی که مجهز به توالت های فرنگی است کمک کنید و اگر اصلا توانایی حرکت ندارند، می توانید از پوشاک مخصوص بزرگسالان که در بازار موجود است استفاده نمایید. نکته مهم این است که تمیز کردن این قسمت از بدن بطور منظم بسیار مهم است تا از بیماری های مختلفی مانند زخم بستر در این قسمت از بدن پیشگیری شود.
پیشگیری از بیماری ها
بیماران در بستر بویژه آنهایی که به هیچ وجه توانایی حرکت ندارند، مستعد بیمارایی های مختلفی از جمله زخم بستر هستند. این زخم ها معمولا در نقاطی که بدن با تشک در تماس است و پوست بدن در آن قسمت نازک است، ایجاد می شوند؛ مانند پاشنه پا، باسن، شانه ها و پشت سر. برای جلوگیری از زخم بستر شما باید حالت خوابیدن بیمار را هر دو ساعت یکبار عوض کنید و اگر خود توانایی حرکت دارند آنها را تشویق به این کار کنید. به ملحفه و تشک فرد نیز توجه کنید، این تشک ها باید از جنس کتان یا ابریشم باشند و شما باید بطور مرتب آنها را شستشو داده، اتو کرده و صاف پهن کنید، زیرا ملحفه یا تشک کثیف و چروک احتمال ایجاد زخم بستر را بیشتر می کند.
حمایت روحی و عاطفی از سالمندان
در نهایت باید توجه کنید که بیماران سالمند و در بستر نیازمند حمایت روحی و عاطفی شما دارند؛ حتی سالمندانی که هوشیاری کامل ندارند. سالمندان زمین گیر به دلیل اینکه توانایی حرکت ندارند، نمی توانند به ملاقات دیگران رفته و با دیگران معاشرت کنند، بنابراین حضور فرزندان در کنار آنها و ابراز محبت به آنها بسیار مهم است. به عنوان فرزند یک سالمند بیمار و در بستر شما می توانید سالمند را به انجام برخی از کارها – اگر توانایی لازم را دارند- تشویق کنید؛ برای مثال اگر آنها مایل به انجام یک کار هنری هستند آنها را تشویق به این کار کنید، یا اگر می توانید هر از گاهی آنها را به ملاقات یکی از اقوام یا دوستان ببرید. معاشرت و گفتگو با دیگران برای هر فردی بویژه سالمندان در بستر بسیار مفید است و در ارتقای روحیه آنها و در نهایت بهبود یا حفظ وضعیت فعلی شان موثر است.
تغییرات لازم برای خانه افراد مسن خانواده را انجام دهید
شما باید خانه افراد مسن را کاملا بررسی کنید و برای محافظت خانه در برابر خطرات ارزیابی های لازم را انجام دهید. بعضی از تغییرات و اصلاحات شاید بزرگ باشند در حالی که بقیه کارها می تواند فقط تعمیراتی ساده باشند. این تغییرات شامل موارد زیر می شوند:
- هرگونه مبلمان اضافی و به هم ریخته را که داخل و اطراف خانه قرار دارند، و راه رفتن و حرکت آزادانهی عزیزان سالمندتان را در خانه دشوار میکنند، از سر راه بردارید.
- گذاشتن یک سراشیبی برای سالمندانی که از واکر یا ویلچر استفاده می کنند
- نزدیک دستشویی و حمام میلههای کمکی تعبیه کنید. شاید این میلهها جلوهی زیبایی نداشته باشند ولی برای خانهای که در آن سالمند زندگی میکند، واجب است.
- مطمئن شوید تمام کابلها و سیمها در خانه ساماندهی شدهاند و از جلوی پا کنار رفتهاند؛ این کار از لغزش و سقوط سالمندان به زمین پیشگیری میکند.
- گذاشتن توالت فرنگی
- چک کردن نورپردازی کلی خانه برای اطمینان از روشن بودن کافی خانه
- به برق زدن چند لامپ شبانه با سنسور خودکار در همه جای خانه تا بتوانند هنگام بیدار شدن در شب اطراف را ببینند.
- مطمئن شوید کفپوش روی زمین سر نخورد. از این کفپوش ها در هر جای دیگری از خانه هم که احتمال می دهید ممکن است فرد سالمند روی زمین سر بخورد بگذارید.
- هر اثاث و وسیله اضافه و خرت و پرتی را که فکر می کنید در راه رفت و آمد فرد مسن است کنار بگذارید.
داروهای عضو سالمند خانواده را چک کنید
مطمئن شوید عضو سالمند خانواده به اندازه کافی دارو داشته باشد. یکی از نکات مهم در مراقبت از سالمندان این است که تمام داروهای تجویز شده تکمیل و اگر لازم است دوباره تهیه شود. اگر چند داروی متفاوت مصرف می کنند بهترین کار این است که یک جعبه دارو بخرید. این جعبه ها که قسمت های جداگانه ای با برچسب هر روز هفته را دارد مصرف به موقع داروها را برای سالمندان راحت تر می کند. اگر دارویی جدید برای آنها تجویز شد از داروفروش یا دکتر درباره هر گونه تداخل دارویی با داروهای فعلی او و عوارض جانبی احتمالی این دارو پرس و جو کنید. همیشه به یادتان بسپارید، آنها والدین یا عزیزان سالخورده شما هستند و به اندازهی کافی درد و ناراحتی دارند. آنها با تغییرات کوچک و بزرگ زندگی دست و پنجه نرم میکنند، یا دچار بیماری و دیگر مشکلات جسمی و روحی هستند. فقط چند کلمهی دلگرم کننده از جانب شما و چند لحظه گفتگو با آنها می تواند به اندازهی زیادی روحیه و خلق شان را بهبود ببخشد. این کار باعث شادی و افزایش عزت نفس شان میشود، و در صورت تجربهی این عزت نفس، آنها آدمهایی سازندهتر خواهند بود و حس بهتری نسبت به خودشان خواهند داشت. تمام این اقدامات دلگرم کننده باعث میشوند آنها مشکلات و نگرانیهای شان را فراموش کنند و زندگی شان رنگین تر شود.
مطالب بخش مقاله و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان و تجویز دارو دانست. گروه پاتوبیولوژی رهسا در این زمینه هیچ گونه مسئولیتی را بر عهده نخواهد گرفت.
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅
برای دانلود این مقاله کلیک کنید