Toxoplasma Ab
آزمایش توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
رنج نرمال آزمایش توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
IgG
-
کمتر از1:16؛ نشانه عدم وجود عفونت قبلی
-
1:256 _ 1:16؛ چنین غلظتی معمولا در کل جمعیت وجود دارد.
-
بیشتر از 1:256؛ نشانه عفونت اخیر
IgM
-
بیشتر از 1:256؛ نشانه عفونت حاد
کاربرد آزمایش توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
این آزمون های سرمی برای تشخیص توکسوپلاسموز حاد در بیماران دچار سرکوب ایمنی ، زنان باردار و نوزادان استفاده می شود. ایمنی حاصل از عفونت قبلی ( مانند عفونت جنینی ) نیز با این آزمایش قابل تشخیص می گردد.
شرح آزمایش توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
بیماری توکسوپلاسموز به علت پروتوزآیی به نام توکسوپلاسما گوندی در انسان و بسیاری از حیوانات دیگر ( به ویژه گربه ها) پدید می آید.انسان با خوردن گوشت خام یا نیم پز مبتلا می شود. تماس با مدفوع گربه یا برخی مواد آلوده دیگر موجب عفونت می گردد. انسان های مبتلا اغلب بدون نشانه های بالینی می باشند. علایم در صورت بروز عبارتند از : آسیب CNS که ممکن است منجر به کوری ، صدمه مغزی و مرگ گردد. ابتلا به این بیماری ممکن است مادرزادی باشد ، یا پس از تولد واقع گردد. در حدود 70% _ 25% جمعیت بزرگسالان به علت تماس با توکسوپلاسموز دارای تیتر مثبت آنتی بادی می باشند. از این رو مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های (CDC) توصیه نموده که سرم زنان باردار از نظر این بیماری بررسی شود. به علاوه بسیاری از زنان باردار مبتلا به عفونت حاد ، فاقد نشانه های بالینی می باشند و بهترین راه تشخیص عفونت در آنان سنجش آنتی بادی است.
وجود آنتی بادی پیش از دوران بارداری نشانه تماس قبلی و عفونت مزمن بدون نشانه است. وجود این آنتی بادی ها تا اندازه زیادی نشان دهنده ی ایمنی بدن علیه توکسوپلاسموز مادرزادی در کودک است. چنانچه مادری پس از باردار شدن دچار توکسوپلاسموز شود ، انگل می تواند از جفت عبور نماید و جنین را مبتلا سازد. در مورد زنانی که تیتر آنان منفی یا پایین می باشد ، باید آزمون را قبل از هفته بیستم و پیش از زایمان انجام داد تا بدین ترتیب تغییرات آنتی بادی را بتوان تشخیص داد و اقدام درمانی مناسب به عمل آورد ( مانند سقط درمانی در هفته های 20 ، یا سایر درمان ها طی باقیمانده دوران بارداری ، یا درمان نوزاد). هدروسفالی ، میکروسفالی ، رتینیت مزمن و تشنج از عوارض توکسوپلاسموز مادرزادی است. توکسوپلاسموز مادرزادی هنگامی تشخیص داده می شود که سطح آنتی بادی پیوسته بالا باشد ، یا افزایش تیتر طی 3_2 ماه پس از تولد نوزاد مشاهده گردد.
اصطلاح TORCH ( توکسوپلاسموز ، غیره ، سرخجه ، سیتومگالوویروس ، هرپس ) برای عفونت هایی به کار می رود که عواقب زیان باری بر جنین دارند. آزمایش TORCH عبارت از آزمایش آنتی بادی های IgG ( نشانگر عفونت قبلی ) و IgM ( نشانه عفونت اخیر ) اختصاصی عوامل عفونی ذکر شده می باشد. بخشی که تحت عنوان غیره گنجانده شده شامل دیگر عفونت ها ( همانند سیفیلیس ) است.
توکسوپلاسما به سختی در محیط کشت رشد می کند ، از این رو آزمایش سرولوژیکی بهترین راه تشخیص می باشد. آزمون غیر مستقیم آنتی بادی فلورسنت متداول ترین روش آزمایش است. با این روش می توان IgG و IgM را مجموعاً ، یا به طور جداگانه اندازه گیری نمود. IgM یک هفته پس از وروود انگل افزایش می یابد و ظرف 3_2 ماه به حداکثر می رسد و در مدت 1 سال به سطحی غیر قابل سنجش می رسد. IgG دو هفته پس از ورود انگل افزایش نموده ، طی 3_2 ماه به اوج می رسد و سپس طی 6 ماه تا سطح پایینی کاهش می یابد اما ثابت باقی می ماند. تیتر پایین IgG به ویژه نشانه عفونت گذشته و وجود ایمنی در برابر انتقال عفونت حاد به کودکی است که هنوز متولد نشده است. تیتر بالا با افزایش سریع تیتر IgG یا IgM نشانه عفونت حاد در بزرگسالان یا نوزادان است.
افزایش آنتی بادی های IgM ، تیتر IgG بیشتر از 1:1000 یا چهار برابر افزایش تیتر انتی بادی های IgG نشان دهنده ی عفونت توکسوپلاسموز حاد است. اما تیتر پایین IgG نشانه عفونت در گذشته است. تیتر غیر افزاینده و بالای آن نشانه عفونت حاد طی 12_3 ماه قبل از آزمایش می باشد.
عوامل تداخل کننده آزمایش توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
-
فاکتور روماتوئیدی یا آنتی بادی های ضد هسته یی موجب نتایج مثبت کاذب می گردند.
-
سایر عفونت های فعال مادرزادی می توانند موجب نتایج مثبت کاذب گردند.
روش کار و مراقبت از بیمار
ناشتایی : ندارد
لوله ی معمول خون : قرمز
افزایش سطح توکسوپلاسما Toxoplasma Ab
عفونت توکسوپلاسموز
✅ با ما در مسیر سلامتی گام بردارید ✅