اشتراک گذاری:

تصویری کامپیوتری لوزالمعده

Lipase

آزمایش لیپاز (Lipase)

 

رنج نرمال آزمایش لیپاز (Lipase)

0 _ 160 U/L

 

کاربرد آزمایش لیپاز (Lipase)

این آزمایش برای بررسی بیماری لوزالمعده انجام می شود.

 

شرح آزمایش لیپاز (Lipase)

پانکراتیت حاد شایع ترین علت افزایش سطح لیپاز سرم است. لیپاز آنزیمی است که از لوزالمعده به درون دوازدهه ترشح می شود و تری گلیسرید ها را به اسید چرب تجزیه می کند. لیپاز نیز همانند آمیلاز به دنبال آسیب یا بیماری سلول های آسینار لوزالمعده وارد جریان خون می شود. در ابتدا چنین تصور می شد که لیپاز فقط در لوزالمعده تولید می شود ، از این جهت افزایش سطح سرمی آن را اختصاصی برای آسیب های لوزالمعده در نظر می گرفتند. اما اکنون مشخص شده که بیماری های دیگری نیز با افزایش سطح لیپاز همراهند. لیپاز از کلیه ها دفع می شود. بنابر این سطح آن در مبتلایان به نارسایی کلیوی افزایش می یابد. انفارکتوس یا انسداد روده نیز می تواند با افزایش سطح لیپاز همراه باشد. با این حال افزایش لیپاز در بیماری های غیر لوزالمعدی کمتر از سه برابر حد بالایی مقدار طبیعی آن است ، اما در پانکراتیت اغلب به 10_5  برابر مقدار طبیعی آن می رسد. بیماری های دیگری نیز مانند کلانژیت ، اوریون ، کوله سیستیت یا زخم پپتیک به ندرت با افزایش سطح لیپاز همراه می باشند.

 

داروهای افزاینده آزمایش لیپاز (Lipase)

بتانکول – کولینرژیک ها – کدیین – ایندومتاسین – مپریدین – متاکولین – مورفین

 

داروهای کاهنده آزمایش لیپاز (Lipase)

یون کلسیم

 

روش کار و مراقبت از بیمار

ناشتایی : دارد

لوله ی معمول خون : قرمز

 

حتما بخوانید : آشنایی با انواع سرطان و راه های تشخیص و درمان آنها

 

افزایش سطح لیپاز

  • بیماری های لوزالمعده ( مانند پانکراتیت حاد ، پانکراتیت مزمن راجعه ، سرطان پانکراس لوزالمعده ، کیست کاذب لوزالمعده ) : لیپاز در سلول های پانکراس وجود دارد و در اثر بیماری یا آسیب وارد بر آن آزاد شده و وارد جریان خون می شود.

  • بیماری های صفراوی ( مانند کوله سیستیت حاد ، کلانژیت ، انسداد مجرای خارج کبدی ) : هرچند پاتوفیزیولوژی آن به درستی شناخته نشده اما احتمال می رود که لیپاز در درون سلول های سیستم کبدی – صفراوی وجود داشته باشد. بیماری یا آسیب وارد بر این بافت ها موجب ورود لیپاز به جریان خون و افزایش سطح آن می گردد.

  • نارسایی کلیه : لیپاز توسط کلیه ها دفع می شود. چنانچه دفع آن کاهش یابد – هم چنان که در نارسایی کلیوی مشاهده می گردد – سطح لیپاز افزایش می یابد.

  • بیماری های روده یی ( مانند انسداد یا انفارکتوس روده ) : لیپاز در سلول های پوششی مخاطی روده وجود دارد. آسیب ناشی از انسداد یا ایسکمی موجب تجزیه این سلول ها می شود و لیپاز وارد جریان خون گشته و سطح آن افزایش می یابد.

  • التهاب یا تومور غده بزاقی : غدد بزاقی نه تنها آمیلاز بلکه لیپاز نیز دارند ، هر چند مقدار آن بسیار کمتر است. تومورها ، التهاب یا انسداد مجرای بزاقی موجب تجزیه سلول ها و ورود لیپاز به جریان خون و افزایش سطح آن می گردند.

  • بیماری زخم پپتیک : پاتوفیزیولوژی این مشاهده به درستی شناخته نشده است. بدیهی است که چنانچه زخم پپتیک ایجاد سوراخ نماید ، لیپاز موجود در محتویات GI به درون صفاق تراوش و سپس وارد جریان خون می شود و سطح آن افزایش می یابد.

 

سایر آزمایش های مربوط

آمیلاز

 

 با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

© 2017 تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به آزمایشگاه گروه رهسا می باشد. | طراحی و اجرا توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار