تصویری از یک پزشک که تابلو تخته سیاه دستش گرفته و روی آن نوشته هموروئید

هموروئید

اشتراک گذاری: لگوی پیام رسان تلگرام لگوی پیام رسان واتساپ لگوی شبکه اجتماعی توئیتر لگوی شبکه اجتماعی فیسبوک لگوی شبکه اجتماعی pinterest لگوی شبکه اجتماعی لینکدین

منبع انتشار : دپارتمان علمی گروه پاتوبیولوژی رهسا

با انجام اقدامات زیر، علائم بیماری هموروئید می‌تواند بهبود یافته و درد آن کاهش پیدا کند...

 

بیماری هموروئید

در بیماری هموروئید که با نام بواسیر نیز شناخته می‌شود، رگ‌های ناحیه‌ی مقعد متورم و دردناک می‌شوند. هنگامی که دیواره‌ی این رگ‌ها تحت فشار و کشش قرار می‌ گیرند، تحریک شده و دردناک می‌شوند. گرچه بیماری هموروئید ناخوشایند و دردناک است، اما می‌توان به راحتی از ایجاد آن جلوگیری کرد و یا آن را درمان نمود. از آنجایی که بیماری هموروئید در طول زمان بدتر می‌شود، پزشکان پیشنهاد می‌کنند که به‌ محض بروز اولین نشانه‌ها، برای درمان آن اقدام کنید.

 

علل ابتلا به بیماری هموروئید

تورم رگ‌های اطراف مقعد، باعث ایجاد بیماری هموروئید میشود.

هموروئید ممکن است به دلایل زیر به وجود آید:

  • بارداری

  • انجام حرکات سنگین ورزشی

  • افزایش سن

  • اسهال

  • یبوست مزمن

  • نشستن برای مدت زمان خیلی طولانی

  • بلندکردن اجسام سنگین

  • اضافه وزن

  • ژنتیک

 

enlightenedحتما بخوانید : کووید 19 و مادران باردار

 

درمان بیماری هموروئید

در اکثر موراد علائم هموروئید با اقدامات ساده‌ای رفع می‌شود و بیماری بهبود می‌یابد. البته در مواردی نیز نیاز به جراحی و قرارگرفتن تحت درمان می‌باشد.

 

درمان‌های خانگی بیماری هموروئید

با انجام اقدامات زیر، علائم بیماری هموروئید می‌تواند بهبود یافته و درد آن کاهش پیدا کند. اما باید توجه کرد که هموروئید با این اقدامات به ‌طور کامل درمان نخواهند شد.

  • استفاده از کرم‌ها و پمادهای موضعی

  • کیسه‌ی یخ

  • استفاده از لگن همروئید با آب گرم

  • دستمال‌های مرطوب

 

داروهای بیماری هموروئید

اکثر داروهای بیماری هموروئید، نیازی به نسخه‌ی پزشک ندارند. این داروها شامل پمادها، پدها و داروهای مقعدی می‌شوند. البته بهتر است که قبل از هرگونه مصرف دارو، با پزشک خود مشورت کنید. مواد فعال مانند هیدروکورتیزون و نارون کوهی به عنوان تسکین‌دهنده‌ی درد و سوزش شناخته شده‌اند و میتوانند در بهبود علائم هموروئید موثر باشد اما قبل از استفاده حتما با دکتر مشورت کنید.

 

گزینههای غیرجراحی در درمان بیماری هموروئید

متداول‌ترین تکنیک درمان غیرجراحی بیماری هموروئید، بستن یک باند لاستیکی در قاعده‌ی بواسیر می‌باشد. این تکنیک جزو درمان‌های سرپایی برای هموروئید داخلی محسوب میشود. در این تکنیک از یک باند لاستیکی در قاعده‌ی بواسیر به منظور جلوگیری از ورود خون به رگ‌ها استفاده میشود. با این روش، هموروئید یا کامل درمان می‌شود و یا حداقل بهبود می‌یابد. روش درمان دیگر، اسکلروتراپی می‌باشد. در این روش مایعی به درون بواسیر داخلی تزریق می‌شود. در این روش درمانی از ورود خون به ناحیه‌ی هموروئید جلوگیری می‌شود. فوتوکوآگولاسیون فروسرخ و الکتروکواگولاسیون نیز از روش‌های دیگر درمان هموروئید می‌باشند.

 

گزینه‌های جراحی در درمان بیماری هموروئید

ممکن است در بعضی از موارد نیاز باشد تا با جراحی هموروئید برداشته شود که این روش با نام “هموروئیدکتومی” شناخته میشود. در این روش ممکن است که هموروئید افتاده، دوباره سرجای خود فیکس و چسبانده شود. برای انجام این دست از عمل‌های جراحی، نیاز است که بیمار بی‌هوش شود. در اکثر موارد فردی که تحت جراحی قرارگرفته است، می‌تواند در همان روز، از بیمارستان مرخص شده و به منزل برود.

 

 

علائم و نشانه‌های بیماری هموروئید

در زیر برخی از نشانه‌های بیماری هموروئید ذکر شده است:

  • خون‌ریزی بدون درد

  • خارش و یا تحریک در ناحیه‌ی مقعد

  • ناراحتی، درد و یا سوزش در یک ناحیه از مقعد

  • به‌وجود آمدن توده و تورم در ناحیه‌ی مقعد

  • تراوش مدفوع

علائم و نشانه‌های می‌توانند ناخوشایند و یا هشداردهنده باشند اما اغلب باعث نگرانی نیستند.

 

انواع بیماری هموروئید

بیماری هموروئید می‌تواند داخلی و یا خارجی باشد. بیماری هموروئید داخلی در عمق مقعد به ‌وجود می‌آید و از بیرون قابل مشاهده نیست. این دست از هموروئید معمولا بدون درد است. اولین نشانه‌ی ابتلا به بیماری هموروئید داخلی، خون‌ریزی مقعدی است. گاهی اوقات فشارآوردن در هنگام مدفوع، باعث حرکت‌کردن هموروئید و جلو‌آمدن آن میشود. به این نوع، هموروئید افتاده می‌گویند که میتواند دردناک باشد. بیماری هموروئید خارجی در اطراف مقعد و در زیر پوست به‌وجود می‌آید، بنابراین قابل مشاهده است. به‌دلیل آنکه عصب‌های حساسی در این قسمت از بدن وجود دارند، این نوع از بیماری هموروئید معمولا بیشتر دردناک است. فشار‌آوردن به هنگام دفع مدفوع، ممکن است موجب خون‌ریزی شود.

تشخیص بیماری هموروئید

هر شخصی که علائم و نشانه‌های ذکر شده در بالا را دارد، بهتر است که به پزشک مراجعه کند. به‌خاطر داشته باشد که موارد دیگر مانند سرطان روده و سرطان مقعد نیز می‌توانند منجر به خونریزی مقعدی شوند.

 

جلوگیری از ابتلا به بیماری هموروئید

ریسک ابتلا به بیماری هموروئید زمانی که مدفوع شل باشد، به شکل محسوسی کاهش می‌یابد. بدین منظور می‌توان موارد زیر را رعایت کرد:

  • خوردن غذا و مواد سرشار از فیبر، مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات می‌تواند مدفوع را تا حدی شل نگه دارد. همینطور نوشیدن مقدار زیادی مایعات به شل نگه‌داشتن مدفوع کمک میکند. استفاده از مکمل‌های غذایی غنی‌شده با فیبر نیز میتواند به درمان یبوست کمک کند.

  • به هنگام دفع مدفوع، از فشارآوردن بیش از حد اجتناب کنید. این کار باعث فشارآمدن به رگ‌های اطراف ناحیه‌ی مقعد میشود.

  • افراد باید به هنگام نیاز، به توالت بروند و از نگهداشتن مدفوع خود اجتناب کنند. نگه‌داشتن مدفوع باعث خشک‌تر شدن آن میشود.

  • نشستن و یا ایستادن طولانی مدت، باعث ایجاد فشار بر روی رگ‌ها میشود. فعالیت فیزیکی همچنین به حرکت مدفوع در داخل روده کمک می‌کند. بنابراین حرکت روده منظم‌تر میشود.

  • داشتن اضافه‌وزن تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری هموروئید را افزایش میدهد.

 

enlightenedحتما بخوانید : تغذیه سالم در دوران کرونا

 

اغلب بواسیرها بدون نیاز به درمان و به طور خود به خود بعد از یک یا دو هفته بهبود میابند. اما اگر بهبود نیافت بنابر نظر پزشک معالج و نیز شرایط بیمار، نیاز به مداخله ی جراحی مطرح خواهد شد. توجه داشته باشید هیچ اقدام درمانی اعم از دارویی و جراحی نمی تواند از عود مجدد بواسیر جلوگیری کند مگر اینکه تغییرات مورد نظر را در رژیم غذایی خود بدهید ، ورزش منظم را فراموش نکنید، در صورت داشتن اضافه وزن از وزن خود بکاهید.

 

مطالب بخش مقاله و انتشارات سایت گروه پاتوبیولوژی رهسا تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان و تجویز دارو دانست. گروه پاتوبیولوژی رهسا در این زمینه هیچ گونه مسئولیتی را بر عهده نخواهد گرفت.
 

 

 

با ما در مسیر سلامتی گام بردارید

 

برای دانلود این مقاله کلیک کنید